Spring naar inhoud

Projecten en vooruitblik

Projecten en vooruitblik

Buiten onze reguliere opdracht onderneemt, coördineert en ontwikkelt Welstad diverse acties en projecten in gemeente Stadskanaal. Dit doen wij samen met onze opdrachtgever en onze netwerkpartners. Een aantal van deze aanvullende opdrachten of projecten liggen ook in het verlengde van onze reguliere opdracht.

6.1 De Voorzorggroep

De voorzorggroep biedt handvatten om met geestelijke problematiek om te gaan, sociale contacten en opluchting. Dit maakt dat één deelnemer zich heeft uitgeschreven voor de specialistische GGZ.

De Voorzorggroep (lotgenotengroep wachtende GGZ) is een samenwerking tussen Lentis, gemeente Stadskanaal, Interpsy, Verslavingszorg Noord Nederland,  Terwille Verslavingszorg, huisartsen Stadskanaal, zorgverzekeraar Menzis en Zorgadvies Groningen. Welstad kijkt hierbij wat wij inwoners die in afwachting zijn op een behandeling bij de GGZ, in tussentijd kunnen bieden. Soms verwijzen wij deelnemers door naar andere activiteiten van Welstad. Sommige deelnemers blijven aan de groep deelnemen zodra ze eenmaal bij de GGZ in behandeling zijn. Om deze reden wordt in 2023 de mogelijkheden voor een nazorggroep en doorontwikkeling van de pilot onderzocht.

 Veel deelnemers hebben buiten de groep om weinig sociale contacten. Om deze reden hebben de deelnemers onderling ook buiten de groep contact, ze komen bij elkaar op de koffie en delen gezamenlijke hobby’s. Een zichtbaar resultaat van de voorzorggroep is dat een deelnemer zich heeft uitgeschreven voor de wachtlijst voor de specialistische ggz. De deelnemer was voldoende op weg geholpen door zijn deelname aan de Voorzorggroep. Werkbare elementen hierin waren het kwijt kunnen van zijn verhaal en het aangereikt krijgen van handvatten om mee te participeren aan het dagelijkse leven.  

‘’Door de groep ben ik stabieler en minder snel emotioneel’’Deelnemer van De Voorzorggroep

6.2 Jeugd en Opgroeien

Onze gezinscoaches zetten in op de al aanwezige krachten in het gezin en bieden een alternatief voor geïndiceerde zorg.

Als vervolg op de pilot TSV in 2021 heeft Welstad de opdracht gekregen om, ter vervanging voor geïndiceerde jeugdhulp, gezinscoaching, gezinsbegeleiding en jeugdondersteuning aan te bieden. Dit vanuit de gedachte dat een hulpvraag niet altijd een probleem is waar geïndiceerde / zware inzet voor nodig is en meer hoort bij het ‘normale’ leven. Dat vraagt om anders kijken en een focus op krachten, talenten en ontwikkeling. Onze gezinscoaches geven aan dat ze, ook naast de casussen vanuit de pilot Jeugd en Opgroeien, in 2022 een toename in hulpvragen vanuit de reguliere gezinscoaching zien. Veel voorkomende problematiek daarbij betreft complexe echtscheidingen. Onderstaande praktijkvoorbeeld laat zien hoe wij door middel van lichte gezinsondersteuning, inzetten op de al aanwezige krachten van inwoners. 

Praktijkvoorbeeld gezinscoaching

Aanmelding
Op de aanmeldlijst van het wijkteam Parkwijk staat een hulpvraag van een alleenstaande moeder met een lichte verstandelijke beperking. Het wijkteam concludeert dat bij de betreffende casus de inzet van een gezinscoach gewenst is. 

Aanpak
Het inplannen van de eerste afspraak met de moeder blijkt lastig te zijn. Afspraken worden continu afgezegd. Eenmaal contact met moeder besluit de gezinscoach hierover het gesprek aan te gaan met moeder. Hierin is de vraag gesteld welke hulpvraag moeder heeft. Moeder geeft aan dat ze op dit moment geen ondersteuning nodig heeft, het gaat goed met haar en haar gezin. Na een tijdje doorvragen verteld moeder dat het niet terug kunnen vallen op een hulpverlener, zoals zij dit ervaren heeft vanuit Cosis, haar eigenlijk wel veel onrust geeft. Haar begeleider vanuit Cosis kwam alleen als er iets speelde en niet structureel. De gezinscoach besluit samen met moeder om een leun en steuncontact op te starten. Dit betekent dat het dossier en daarmee de betrokkenheid met het gezin actueel blijft. Moeder kan terugvallen op de gezinscoach en de gezinscoach neemt om de zoveel tijd contact op met moeder om de drempel hierin laag te houden. Daarnaast worden deze contactmomenten ingezet om moeder te laten ervaren dat het haar ook lukt zonder het leun en steuncontact. Ook zal er ingezet worden op het sociale netwerk van moeder bij situaties die voor deze moeder reden zijn om te willen overleggen of hulp te vragen. Hiermee wordt ingezet op het versterken van de draagkracht van de moeder en haar netwerk. 

6.3 Impacter

Het project Impacter biedt op een frisse en aantrekkelijke wijze inzicht in eigen talenten en versterkt het zelfvertrouwen en de intrinsieke motivatie van de jeugd in Stadskanaal. 

Na een nieuwe subsidieaanvraag en een paar spannende weken in afwachting is er goed nieuws voor Impacter Stadskanaal: De aankomende drie jaar mag het project haar activiteiten rondom het versterken van talenten en krachten van jongeren voortzetten. Impacter is een project uit het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar krijgen hiermee inzicht in hun eigen vaardigheden, werken aan hun zelfvertrouwen en intrinsieke motivatie. Wij werken hierin samen met scholen, bedrijven, organisaties en natuurlijk onze collega’s binnen Welstad. Deze samenwerking draagt eraan bij dat jongeren met een hulpvraag eerder naar elkaar verwezen worden en zij nóg meer impact kunnen maken.

Praktijkvoorbeed Impacter: Gamecafé en Queer Café

Gamen is niet asociaal. Dat is de gedachte waarmee het Gamecafé opgezet is. Voor en door jongeren wordt er iedere maand een toffe avond georganiseerd die volledig in het teken staat van gamen. Het gamecafé wordt gehouden in de bibliotheek van Stadskanaal. De bibliotheek had er belang bij om meer jongeren naar de bieb te trekken, omdat die doelgroep juist miste. Vanuit het jongerenwerk/Impacter konden we hier mooi bij aansluiten omdat wij op zoek waren naar een nieuwe locatie voor het Gamecafé. De bibliotheek bleek een uiterst geschikte plek om deze avond te organiseren. Jongeren komen elke tweede dinsdag van de maand samen en maken nieuwe vrienden, ontwikkelen hun talenten en doen nieuwe ervaringen op.

Sinds het najaar van 2022 wordt er iedere maand een Queer Qafé georganiseerd in de bibliotheek van Stadskanaal. De groep wordt, net zoals het Gamecafé, georganiseerd voor en door jongeren. Jongeren uit de lhbti-gemeenschap komen samen, doen spelletjes, leren elkaar kennen en creëren een plek waar zij zich geaccepteerd voelen. Dit is erg belangrijk, omdat dit niet altijd zo vanzelfsprekend is. Een plek waar je jezelf kunt zijn is van betekenis, zeker voor jongeren die zich nog volop aan het ontwikkelen zijn. Door middel van het faciliteren van het Queer Qafé hopen we hier ruimte voor te maken in onze gemeente. 

6.4 Sociaal Vitaal

Inzet op sociaal netwerk versterking en vitaliteit

De aanleiding om het programma Sociaal Vitaal uit te voeren in Stadskanaal zijn gesprekken met de gemeente Stadskanaal en Welstad met ouderen van 75 jaar en ouder in Stadskanaal Centrum en omliggende wijken. Hieruit kwam naar voren dat ongeveer de helft van de ouderen eenzaamheidsklachten heeft. Sociaal Vitaal is gericht is op het verminderen van eenzaamheid en bevorderen van fysieke fitheid. Met als doel om eenzaamheid te verminderen krijgen deelnemers een sociale vaardigheids- en weerbaarheidstraining om veerkracht en sociale verbondenheid te bevorderen. Het bevorderen van lichamelijke activiteit is bedoeld om fysieke fitheid en zelfredzaamheid te verbeteren[1]. Inmiddels is het programma afgerond en zijn de groepen geborgd. Dat wil zeggen dat twee groepen ook in 2023 verder aan de slag gaan met vitaliteit.

[1] Meer informatie over (de impact van) het programma sociaal vitaal via de volgende link: https://projecten.zonmw.nl/nl/project/sociaal-vitaal-stadskanaal

’Het was fijn om elke week bij elkaar te komen en te sporten. ik was verrast over de leeftijdgenoten uit mijn dorp die ik nog nooit ontmoet had. ik heb nieuwe mensen leren kennen.’’ – deelnemer Sociaal Vitaal

6.5 #Meedoen

50 á 60 bewoners van het AZC zijn gematcht met een vrijwilligersorganisatie (en soms met betaald werk), waardoor hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur en daarmee ook de kansen op de arbeidsmarkt toenemen. Het biedt daarnaast een antwoord op het tekort aan vrijwilligers. 

Het project #Meedoen is een samenwerkingsproject met het COA. Het project wordt vanuit Welstad gecoördineerd. De coördinator koppelt bewoners van het AZC aan bedrijven en organisaties met als doel daar op vrijwillige basis aan de slag te gaan.  Vrijwilligerswerk biedt bewoners van het AZC de mogelijkheid om te participeren in de Nederlandse samenleving en geeft een impuls aan het leren van de Nederlandse taal. Na benadering hebben er in 2022 50 á 60 succesvolle matches plaatsgevonden. Dit betekent dat een bewoner van het AZC vrijwilligerswerk (en soms betaald werk) is gaan doen, waarbij beide partijen tevreden zijn. Belangrijke resultaten die we met dit project behalen zijn dat door het participeren het algehele welzijn en de gezondheid van vluchtelingen aanzienlijk wordt vergroot. Door mee te doen in de lokale samenleving wordt hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur vergroot en wordt er werkervaring opgedaan waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt toenemen. Aan de andere kant hebben veel vrijwilligersorganisaties te maken met grote tekorten. Deze kunnen deels worden weggenomen door dit project.

 In het najaar van 2022 is er een extra boost gegeven aan de samenwerkingsrelaties met onze netwerkpartners in het project. De coördinator heeft veel bedrijven en vrijwilligersorganisaties persoonlijk benaderd en geprobeerd de samenwerkingsrelatie weer op te pakken, geïnvesteerd in naamsbekendheid en de samenwerking met het COA geëvalueerd en bijgesteld. 

6.6 De Voorzieningenwijzer

104 huishoudens bezocht

€ 412,- gemiddeld bespaard per huishouden

Met de VoorzieningenWijzer (DVW) hebben we een middel in handen om onnodige schulden te voorkomen en bij inwoners achter de voordeur te komen. Het aanbod van DVW wordt door de drie geschoolde sociaal werkers van Welstad uitgevoerd. Dit in opdracht van de gemeente die hiervoor met beide woningbouwcorporaties afspraken heeft gemaakt. Samen met de afdeling communicatie van de gemeente, woningcorporaties en Welstad/Tinten is hier materiaal voor ontwikkeld. Naast gemeentelijke regelingen en financiën, wordt ook aandacht besteed aan andere leefdomeinen. In 2022 zijn 104 huishoudens bezocht waarbij gemiddeld ruim € 412,- is bespaard. In 11 % van de adviesgesprekken waren alle voorzieningen benut. Dat geeft mentale rust voor de inwoner.

De zorgverzekering verdient speciale aandacht. In 58% van de casussen voldoet de huidige polis niet. 48 huishoudens hebben hulp aangevraagd bij het overstappen naar een andere verzekering. In de praktijk blijken inwoners moeilijk te motiveren om hun zorgpolis te wijzigen, omdat ze tevreden zijn over de huidige polis en er angst is voor verandering.  

Onderbenutting voorzieningen in 2022

  • De individuele inkomenstoeslag heeft een onderbenutting van 52%;
  • Kwijtschelding heeft een onderbenutting van 44%;
  • De toeslagen zijn bij 94% van de huishoudens in orde.

6.7 Coördinatie lokaal sportakkoord

Welstad coördineert, stimuleert en initieert met diverse partijen waaronder de sportverenigingen zodat de doelen uit het sportakkoord van de gemeente worden gerealiseerd. De betrokken opdrachtgevers zijn tevreden over de manier waarop hieraan wordt gewerkt. In 2022 is ingezet op de volgende drie pijlers:

  • Vitale sportaanbieders/ positief sportklimaat;
  • Jeugd vaardiger in beweging;
  • Inclusief sporten.

In 2022 is er onderzocht hoe het sport akkoord en het preventie akkoord zo goed mogelijk met elkaar kunnen samenwerken omdat deze op inhoud op veel thema’s overlap hebben. Stadskanaal zal daarnaast vanaf 2023 doorgaan als JOGG gemeente waarbij er actief aandacht is voor de gezondheid en leefstijl doelen bij jeugd, waarbij samen met betrokken partners een transitie wordt gemaakt naar de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken.

6.8 Coördinatie lokaal Preventieakkoord

Het preventieakkoord dat door de Gemeente is vastgesteld heeft ook veel raakvlakken met de reguliere taken en netwerken van Welstad. De coördinatie betreft het bewaken van de voortgang en het stimuleren van duurzame en effectieve initiatieven en evenementen. In 2022 is ingezet op het doorbreken van het systeem van een ongezonde leefstijl bij inwoners en het activeren van ambassadeurs die een bewustwordingsproces op gang brengen in hun directe omgeving. Een Welstadbrede inzet vanuit de verschillende vakgroepen en de samenwerking met het onderwijs en sportverenigingen zijn hierin belangrijk.   

Wanneer hebben we weer zo’n geweldige feestdag met elkaar?’’ – basisschoolleerling over de wekelijkse gezonde schoollunch

6.9 Ondersteuner Sociaal Domein (OSD)

Vanuit de samenwerking tussen het sociaal domein en de huisarts wordt een aanvraag gedaan bij de Regiodeal voor financiering van een Ondersteuner Sociaal Domein (OSD) binnen huisartspraktijken. Hierdoor komt een nauwe samenwerking tot stand tussen het medische en het sociale domein. Huisartsen geven aan dat 30% van hun werk bestaat uit welzijn gerelateerde vraagstukken. In 2022 is een brede verkenning gedaan bij alle huisartsenpraktijken door Welstad en de gemeente.

Het doel van OSD is de juiste zorg op de juiste plek krijgen, waardoor specialistische zorg en toename klachten en problemen voorkomen worden door er vroeg bij te zijn. Per 2023 sluit een sociaal werker van Welstad aan op iedere huisartspraktijk in de gemeente Stadskanaal. Meer weten over onze eerste ervaring met het project? Luister onze podcast over het project OSD. 

6.10 Domein overstijgende samenwerking onderwijs, kinderopvang, welzijn, wonen en zorg

Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA, 2023)[1] wordt ingezet op een regionale aanpak op het gebied van gezondheid, preventie en sterke sociale basis, met als langer termijndoel ‘het bereiken van een gezonde generatie in 2040’. Interprofessioneel samenwerken, een brede blik op preventie, normaliseren, weerbaarheid, Positieve Gezondheid, het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsachterstanden en een beweging naar de voorkant staat centraal in dit akkoord. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) zet in op het bevorderen van  de samenwerking tussen huisartspraktijken, GGZ en het sociaal domein. Welstad draagt bij aan deze akkoorden via de inzet in onder andere het Sport akkoord, Preventie akkoord, Ondersteuner Sociaal Domein, onze aanwezigheid binnen het onderwijs en de Voorzorggroep. Daarnaast kijken we in 2023 kritisch naar het thema informele zorg (mantelzorg) dat kijkend naar de transitie op het gebied van de GGZ en ouderen een steeds relevanter thema gaat worden. Vanuit het thema gezonde leefomgeving, zal naar verwachting de samenwerking met de woningbouw op het thema gezondheid versterkt worden.

[1] Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gezond en Actief Leven Akkoord. https://open.overheid.nl/docum...

Bronvermelding
Fotografie van de Spont en de Bolster door Freerk Boskers. 

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report