Spring naar inhoud

Samenlevingsopbouw

Samenlevingsopbouw

3.1 Buurtwerk

Wij geloven in de kracht van aanwezigheid daar waar de inwoners zijn, gebaseerd op de principes van de presentietheorie. We richten ons op diverse locaties zoals huisartspraktijken, scholen, wijkgebouwen en bibliotheken, allemaal gericht op specifieke wijken en dorpen. Door deze benadering stimuleren we inwoners om actief deel te nemen aan hun leefomgeving. We halen signalen op en leggen verbindingen tussen vraagstukken en de mensen die erbij betrokken zijn.

Onze werkwijze is multidisciplinair, wat betekent dat we thema's benaderen vanuit verschillende perspectieven. In plaats van onze klanten op reis te sturen, gaan we zelf op pad om hen te ondersteunen waar ze zich bevinden. Buurtwerkers spelen een essentiële rol in het opbouwen van veerkrachtige gemeenschappen. Ze helpen buurtbewoners om elkaar te leren kennen, samen te werken en elkaar te ondersteunen. Door te organiseren, te faciliteren en te ondersteunen, streven we ernaar dat bewoners van wijken en dorpen zich comfortabel voelen in zowel hun fysieke als sociale omgeving. Om dit te bereiken werkt Welstad vanuit zes wijkgerichte integrale teams:

  • Stadskanaal Centrum, Maarsstee en Maarsveld
  • Stadskanaal Parkwijk, Hagenbuurt en Vogelwijk
  • Stadskanaal Noord en De Borgen
  • Onstwedde, Alteveer & Vledderveen
  • Cereswijk en Maarswold
  • Musselkanaal en Mussel

Elke wijk en dorp heeft een andere opbouw en andere kansen en uitdagingen. Dit vraagt ook om een vertaling vanuit het wijkteam. Hierdoor verschillen teams qua grootte, ervaring en deskundigheid. Wijkgericht werken sluit aan bij onze maatschappelijke opdracht. We stimuleren, activeren, signaleren en verbinden. Met als doel de talenten en eigen kracht van inwoners en hun leefomgeving te versterken. Dit vraagt van ons om daar te zijn waar inwoners zich bevinden. In 2023 zijn we verder gegaan met waar we in 2022 mee gestart zijn: de structurele aanwezigheid, zichtbaarheid en toegankelijkheid in onder andere wijken, buurten, scholen, huisartspraktijken en in de bibliotheek. Vanuit elk wijkteam zijn ondersteuners sociaal domein (OSD) actief bij huisartsenpraktijken. Tevens is elke wijkteam actief op de scholen in de wijk, in de vorm van sociaal werk op school. 

Elk wijkteam heeft zijn eigen inloopmoment en verdeeloverleg, waardoor het wijkteam zijn eigen wijk of dorp kent en andersom de inwoners het wijkteam. Door middel van een beschrijving per wijk laten we de impact van onze wijkgerichte werkwijze zien. 

Maarsveld, Maarsstee, Centrum

In 2023 hebben we samen met andere organisaties een vervolg gegeven aan het langlopende project Gebiedsgerichte Aanpak in Maarsveld. Vanuit Welstad heeft in 2023 heeft de eigen regie van de inwoners hierbij centraal gestaan. Er is onderzocht wat de inwoners willen met de verbinding in de wijk. De inwoners hebben zelf actie ondernomen voor de organisatie hiervan, waarbij wij de ondersteunende factor waren. We hebben gemerkt dat de inwoners elkaar inmiddels weten te vinden. Dit is een mooie uitkomst van de gebiedsgerichte aanpak.

Jongerencentrum De Kwinne ligt in het centrum van Stadskanaal. Het jongerenwerk dat daar plaats vindt, is voor de gehele gemeente. Sinds de overkapping bij De Kwinne is er helaas ook sprake van overlast door een kleine groep jongeren, waar juist inwoners en ondernemers uit het centrum last van hadden. We zijn met de inwoners en ondernemers in gesprek gegaan om na te gaan op welke manier we de overlast konden verminderen. Samen met ketenpartners zoals politie, boa's, gemeente en ouders van de jongeren hebben we een plan gemaakt voor de aanpak van de overlast. In 2024 zullen we hier mee verder gaan. 

Vanuit ons wijkteam hebben we (samen met andere organisaties) meerdere activiteiten voor de wijken georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is de Dag van de Mantelzorg, waarbij mantelzorgers de mantelzorgwaardering konden ophalen. Mantelzorgers hebben elkaar en ons kunnen ontmoeten. Hierbij zijn verschillende activiteiten gedaan, zoals sjoelen, boksen en het Positieve Gezondheidsspel, wat op een laagdrempelige manier het onderling contact versterkte. Dit was een zeer geslaagde dag. Naast collectieve ondersteuning biedt het wijkteam ook individuele ondersteuning. In 2023 hadden we bijna 170 aanmeldingen voor individuele trajecten en leun- en steuncontacten. Hieronder staat een korte casus van een individueel traject, begonnen als OSD, dat vervolgens OCO werd.  

Bedankt!

In de zomer van 2023 meldde Harm* zich bij huisartsenpraktijk Stad en Lande (wijkcentrum) voor een afspraak met de sociaal werker/ondersteuner sociaal domein. Hij liep vast op meerdere gebieden en was thuis komen te zitten van zijn werk. De gesprekken begonnen op de huisartsenpraktijk en vonden later plaats op het kantoor van Welstad.

In eerste instantie waren de gesprekken gericht op het ventileren van zijn verhaal, maar al snel kregen ze een praktischer karakter, gericht op hoe hij het gesprek kon aangaan met zijn werkgever, de bedrijfsarts en het UWV. Ook de thuissituatie met zijn partner en kinderen kwam ter sprake.

Harm had nooit eerder hulp gezocht en wist niet goed wat hij kon verwachten. Naarmate de gesprekken vorderden, kreeg hij meer handvatten aangereikt en werd hem verteld welke andere vormen van hulp mogelijk waren. Hij had eerder een diagnose gekregen en wilde graag leren hoe hiermee om te gaan. Daarvoor stond hij op een wachtlijst bij GGZ, maar hij had ook behoefte aan ondersteuning in zijn dagelijks leven. Daarom werd er een aanvraag gedaan voor individuele begeleiding vanuit de Wmo, die werd toegekend.

Daarnaast vroeg hij ook hulp voor zijn kinderen, die werd gestart bij het jeugdteam van Welstad. Zowel Harm als zijn partner vonden dit erg waardevol. Bovendien begon zijn partner na te denken over vrijwilligerswerk. Het oorspronkelijke traject werd afgesloten omdat de ondersteuning werd overgedragen naar begeleiding voor het gezin en Harm via individuele begeleiding. Als afsluiting ontvingen we een kaartje.

Fictieve naam

Inloop de Kwinne

Elke woensdag is er in De Kwinne een drukbezocht financieel spreekuur. Dit spreekuur wordt georganiseerd in samenwerking met Humanitas en GKB. Er is veel onderlinge doorverwijzing tussen deze organisaties. Tijdens de inloop zijn er tussen de 3 en 8 bezoekers per week. Deze bezoekers zijn afkomstig uit alle wijken, waarbij we zien dat de groep anderstaligen en statushouders ons hierbij goed weet te vinden. Zowel buurtmaatschappelijk werkers als buurtwerkers zijn betrokken bij het spreekuur. De vragen die gesteld worden zijn voornamelijk praktisch van aard, ondanks de naam financieel spreekuur, zien we ook vragen die geen relatie hebben met financiën. 

Parkwijk, Hagenbuurt en Vogelwijk

Als wijkteam hebben we in 2023 vooral ingezet op het versterken van de relatie met de partners binnen de Parkwijk, het ondersteunen van de wijkraad en investeren in ons nieuwe team. Verder hebben we geïnvesteerd in het beter inzicht krijgen wat de bewoner wil en nodig heeft en het werven van nieuwe vrijwilligers zowel als maatjes als voor wijkactiviteiten.

Het investeren in de verbinding met de partners heeft veel opgeleverd. We hebben in 2023 twee partneroverleggen gehad, waarbij meer dan 20 deelnemers aansloten. Tijdens dit overleg was veel enthousiasme om samen de wijk weer te versterken daar waar de vraag ligt. De jaarlijkse Parkwijkdag en zomerspeldagen waren weer een succes, mede dankzij nieuwe vrijwilligers. Er is een gezamenlijke activiteitenjaaragenda opgesteld voor 2024 en de partners weten elkaar beter te vinden, de samenwerking wordt beter gezocht.

Om zicht te krijgen op wat de bewoner nodig heeft is de samenwerking gezocht met het Ubbo Emmius Lyceum. Leerlingen van VWO 5 gaan in 2024 onderzoek doen in onze wijk, met allerlei vragen op o.a. sociaal gebied. Het project heet “Ubbo in de Parkwijk”. De vragen zijn aangeleverd door de partners in de wijk. Met de uitkomsten hopen we beter zicht te krijgen op hoe de bewoner het leven in de Parkwijk ervaart, en wat de wensen zijn ten aanzien van activiteiten en de ondersteuning door sociaal werk.

In 2023 hebben we verschillende nieuwe vrijwilligers aangetrokken, waarvan er drie zeer actief zijn. De jongerenwerker onderzoekt samen met een jongere bewoner de behoeften van jongeren in de wijken, waar momenteel nog weinig zicht op is. De resultaten hiervan worden in 2024 bekend.

Het inloopspreekuur in de Sevenhof trekt weinig tot geen bewoners aan. Om deze reden hebben we de naam veranderd naar koffie- en theemiddag in de hoop meer bezoekers te trekken. Het is nog onduidelijk of het inloopspreekuur nog onvoldoende bekend is, of dat er geen behoefte is aan een inloopspreekuur in de wijk, dit wordt in 2024 onderzocht. Wel zien we vanuit de huisartsen en het voorliggend veld veel verwijzingen naar Welstad. We hadden in 2023 90 nieuwe aanmeldingen voor individuele trajecten (inclusief leun en steun), waarvan er 69 naar ons zijn doorverwezen. 

"De Parkwijk beweegt weer"

Door de nieuwe actieve vrijwilligers is een Halloweenavond georganiseerd in de Parkwijk. Bewoners aan de route hebben hun huizen versierd. Deze avond trok 30 deelnemers. Deze avond zorgde voor plezier, verbinding en saamhorigheid binnen de Parkwijk. 

Stadskanaal Noord en de Borgen

Het wijkteam Noord heeft in 2023 een actieve bijdrage geleverd om de verbinding in Stadskanaal Noord te verbeteren. Zowel voor als na de zomer heeft het wijkteam een buurtoverleg georganiseerd, samen met de wijkcoördinator van de gemeente. Bij dit buurtoverleg waren verschillende verenigingen, scholen, professionals en inwoners aanwezig. De inzet op verbinding heeft in 2023 zijn vruchten afgeworpen. Inmiddels is het wijkteam niet meer de kartrekker, maar zijn dit enkele inwoners uit Stadskanaal Noord, als vertegenwoordigers van de wijk. Ook bij het netwerkoverleg met professionals zijn nu inwoners aanwezig, een mooi voorbeeld van het betrekken van de inwoners bij de wijk. Hierdoor kunnen we samenwerken aan het versterken van de leefbaarheid in de wijk en versterken van eigenaarschap. We bouwen aan een gemeenschap, sociale cohesie en een verbinding waarop inwoners kunnen terugvallen.   

Een ander voorbeeld van verbinding had te maken met kamerbewoning in de wijk. Dankzij bemiddeling van het wijkteam weet de verhuurder ons nu te vinden. Wij kennen de inwoners en weten vaak wat er achter de voordeur speelt. Een verhuurder weet dit doorgaans niet. Wij kunnen een schakel zijn tussen huurder en verhuurder. Dit kan preventief werken.

Naast de inzet op verbinding hebben er in Stadskanaal Noord ook meerdere activiteiten plaatsgevonden. Er waren meerdere sportactiviteiten, zoals de nationale sportweek, week van de gezonde school en de buitenspeeldag. We sluiten aan bij de bestaande activiteiten, door met een fietskar de wijk in te gaan. Op deze manier gaan we actief vragen ophalen in de wijk en vergroten we onze zichtbaarheid. De Dag van de Mantelzorg is goed ontvangen waarbij inwoners in hun eigen wijk de mantelzorgwaardering konden ophalen. Mantelzorgers zijn met ons en elkaar in gesprek gegaan onder het genot van een kop koffie, waarbij ervaringen konden worden uitgewisseld. 

Sinds oktober 2023 organiseren vrijwilligers van Welstad in MFA de Noordstee maandelijks een ontmoetingsochtend, aangezien hier vanuit Stadskanaal Noord vraag naar was. In het begin kwamen er gemiddeld 5 inwoners, inmiddels is dit verdrievoudigd naar 15 inwoners. Tijdens deze ontmoetingsochtend wordt koffie/thee gedronken, worden er spelletjes gespeeld en sinds kort is er ter afsluiting ook een lunch. Het inloopspreekuur wordt langzaam bekender binnen Stadskanaal Noord. We brengen via verschillende kanalen het inloopmoment onder de aandacht. In 2024 willen we nog meer bekendheid geven aan deze inloopochtend. Naast buurtwerk bieden we ook individuele ondersteuning: in 2023 zijn 43 nieuwe individuele trajecten en 19 nieuwe leun- en steuncontacten gestart in Stadskanaal Noord. 

Onstwedde, Alteveer en Vledderveen

Bij het wijkteam Onstwedde, Alteveer en Vledderveen hebben we ingezet op bestendigen van wat we hebben opgebouwd. Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving, dit geldt zeker ook voor onze dorpen. Wij werken samen met 51 actieve vrijwilligers. Het contact met de vrijwilligers loopt goed, veel activiteiten worden door hen georganiseerd. Wij ondersteunen de vrijwilligers daar waar nodig is. In 2023 hebben we, samen met deze vrijwilligers, veel activiteiten georganiseerd, waarbij inclusiviteit een belangrijk onderdeel is. Denk hierbij aan activering van inwoners en sociale participatie. 

In januari 2023 hebben we het inloophuis in Alteveer feestelijk geopend. Helaas bleek er weinig animo voor het inloophuis in Alteveer, waardoor we aan het eind van het jaar hebben besloten deze locatie weer te sluiten. Het inloophuis in Onstwedde loopt wel naar volle tevredenheid. Inwoners weten ons daar goed te vinden. Naast Welstad zijn ook andere organisaties en vrijwilligers aanwezig bij het inloophuis. Vanaf januari 2024 sluit ook Lefier aan. 

We hebben een goede samenwerking met huisartsenpraktijk de Kroon, waar een sociaal werker actief is als OSD. Deze huisartsenpraktijk heeft in het najaar van 2023 samen met ons een informatieavond over advanced care planning (vroegtijdige zorgplanning) georganiseerd.

Wat betreft individuele ondersteuning zijn we in 2023 46 nieuwe individuele trajecten gestart en 8 nieuwe leun- en steuncontacten.  

Wintermarkt in de Bolster

In december hebben we in samenwerking Werk/Dagbesteding De Bolster, de bibliotheek en kinderopvang Partou een wintermarkt voor jong en oud georganiseerd. Er kwamen ongeveer 400 bezoekers en was hiermee een mooie verbindende activiteit voor het dorp.

Casus individuele begeleiding Onstwedde

De aanmelding kwam binnen via Roelie's broer. Roelie* heeft haar hele leven op een boerderij in een landelijk gebied gewoond, samen met haar vader, moeder en broer. Haar broer is getrouwd en verhuisd naar een ander dorp, terwijl haar moeder twee jaar geleden is overleden. Sindsdien woont Roelie alleen met haar vader, die echter vaak afwezig is vanwege zijn nieuwe relatie. De toestand van de boerderij is schrijnend, verwaarloosd, vochtig, beschimmeld en bezaaid met rommel. Het recente overlijden van haar vader heeft de zaken nog gecompliceerder gemaakt. Er is niets geregeld voor de zorg van Roelie en het onderhoud van het huis. Roelie, die zwakbegaafd is, kan dit niet alleen aan. Het is zelfs de vraag of ze überhaupt in staat is om in de boerderij te blijven wonen zonder de aanwezigheid van haar vader. Haar broer en schoonzus voelen zich machteloos en weten niet waar te beginnen, dus hebben ze Roelie aangemeld bij Welstad.

Als buurtmaatschappelijk werker maak ik een afspraak voor een huisbezoek ter kennismaking en inventarisatie van alle vragen. Ik schrik van wat ik zie. Roelie is een verwaarloosde vrouw met een duidelijke verstandelijke beperking, ze woont in een ongezonde en onveilige omgeving. Haar vader heeft de laatste jaren geen onderhoud aan het huis gepleegd en het huishouden verwaarloosd. Hoewel haar broer en schoonzus de woonkamer en keuken enigszins hebben opgeruimd, is de situatie hopeloos. De boerderij is niet geïsoleerd, heeft slechts één niet-onderhouden gaskachel, en zwarte schimmel bedekt de muren. Kapotte apparaten en afval liggen overal verspreid, zowel binnen als buiten. Dit is verre van een leefbare situatie.

Samen stellen we een plan op, omdat er niets is geregeld en er veel onduidelijkheid heerst, vooral over de financiële situatie die de vader heeft achtergelaten. We hebben dringend een bewindvoerder, mentor, ondersteuning bij zelfstandig wonen en huishoudelijke hulp nodig. Een psychologisch onderzoek moet het niveau van Roelie bepalen, zodat we een passende zorgindicatie kunnen aanvragen en een veilige woonplek voor haar kunnen vinden. Het is al snel duidelijk dat Roelie niet in staat is om zelfstandig op de boerderij te blijven wonen; de omgeving is te gevaarlijk.

Op dezelfde dag neem ik contact op met WMO, OGGZ (Openbare Geestelijke Gezondheidszorg) en een bewindvoerderskantoor en heb ik zaken in gang gezet. Binnen twee weken is er een bewindvoerder aangesteld via een volmacht, zijn aanvragen voor bewindvoering en mentorschap naar de rechtbank gestuurd, en hebben OGGZ en een WMO-consulent huisbezoeken afgelegd om noodzakelijke ondersteuning te bieden. De voorbereidingen voor een WLZ-indicatie zijn getroffen, en er is een spoedaanvraag ingediend. Een psychologisch onderzoek is uitgevoerd, en ondersteuning thuis is gestart.

Op dit moment woont Roelie nog steeds in de boerderij, met ondersteuning die drie keer per week langskomt. Haar broer, schoonzus en de begeleiders werken samen om het huis en erf op te ruimen, te beginnen met Roelie's slaapkamer. Zodra er een geschikte woonplek voor Roelie is gevonden, zal de boerderij worden verkocht.
*Fictieve naam

Cereswijk en Maarswold

Cereswijk
In 2023 hebben we een wijkonderzoek uitgevoerd in de Cereswijk. Hieruit bleek dat er vooral vanuit de woonkern (Ceresdorp) behoefte is aan ondersteuning en/of activiteiten vanuit Welstad. In het omliggende gebied, is deze vraag er veel minder. Wel wordt aangegeven dat inwoners van deze wijken Welstad weten te vinden bij vragen. Vanuit dit onderzoek heeft het wijkteam besloten zich voornamelijk te richten op de woonkern. 

Sinds het buurthuis verhuisd is naar MFA de Schakel, was er een tijdlang weinig activiteit in het buurthuis en voelden bewoners zich minder betrokken. In 2023 heeft het wijkteam, in samenwerking met de buurthuisraad, echter een nieuwe start gemaakt om het buurthuis nieuw leven in te blazen. Er werd meer georganiseerd in het buurthuis en bewoners werden actiever betrokken bij diverse activiteiten, waarbij ze samen met hen nieuwe initiatieven opzetten. Een hoogtepunt was de kerstmarkt die in december werd georganiseerd. Het was een bruisende bijeenkomst waar veel bewoners, zowel volwassenen als kinderen, aanwezig waren en genoten van de gezelligheid.

Elke maand bereiden vrijwilligers samen met de buurtwerker een lunch voor bewoners die graag samen willen eten. Naast het genieten van lekker eten, biedt dit ook een uitstekende gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en bestaande relaties te versterken. Gemiddeld komen er 25 tot 30 inwoners samen lunchen. 

Maarswold
In 2023 lag de focus in Maarswold op het behouden van bestaande activiteiten en het creëren van nieuwe initiatieven. Samen met Bewonersbelangen Maarswold werd regelmatig overlegd over ideeën voor activiteiten en andere kwesties die door bewoners werden aangedragen. Vragen en gebeurtenissen in de wijk werden omgezet in concrete activiteiten.

Een opvallend initiatief in 2023 was het verbeteren van een achterpad, in samenwerking met bewoners van de aangrenzende straten. Bewoners werkten gezamenlijk aan het schoonmaken van het pad, wat tevens een gelegenheid bood om elkaar te ontmoeten en samen een gezellige ochtend door te brengen. Deze activiteit werd opgezet in samenwerking met woningcorporatie Lefier. 

In 2023 hebben we in Maarswold en Ceresdorp 77 nieuwe individuele trajecten gestart en 30 leun- en steuncontacten.

Musselkanaal en Mussel

Vanuit het wijkteam Musselkanaal en Mussel is in 2023 volop ingezet op leefbaarheid, participatie, armoede, financiën en het uitdragen van ons vakmanschap. Vanuit het buurtwerk hebben we samen met de gemeente de energiemarkt opgezet. Deze vond plaats in Musselkanaal, Onstwedde en Stadskanaal. Inwoners konden in het kader van de energietransitie uitleg krijgen over het besparen van energie. Als wijkteam hadden we bij deze energiemarkt een stand waarin we uitleg gaven over de energierekening en de opbouw hiervan. Daarnaast gaven we aan inwoners uitleg over de mogelijkheden van de energietoeslag. Als het nodig was, begeleiden we daarna individueel bij het aanvragen van deze toeslag. Naast de energiemarkt hebben we ook via verschillende ouderenzorgorganisaties, zoals Meander, BCM en Buurtzorg flyers verspreid via zorgpersoneel aan inwoners die mogelijk in aanmerking komen voor de energietoeslag. Ook hierop hebben we veel reacties mogen ontvangen en inwoners kunnen begeleiden bij het aanvragen van de toeslag. Dit is een mooi voorbeeld waarin collectieve en individuele begeleiding bij elkaar komen.

Het samen eten in Musselkanaal en Mussel wordt zeer goed bezocht. Op beide locaties kunnen inwoners één keer per maand samen van een maaltijd genieten. In Musselkanaal is de groep inmiddels zo groot geworden dat we van plan zijn om in 2024 een extra groep te starten. Bij beide groepen wordt het samen eten begeleid door vrijwilligers, wij ondersteunen de vrijwilligers waar nodig. 

Vanuit het jongerenwerk is er in Musselkanaal en Mussel veel gedaan in 2023. We hebben meerdere activiteiten georganiseerd voor jongeren, naast de Fridaynight. Voorbeelden hiervan zijn: een workshop over grensoverschrijdend gedrag en seksuele voorlichting. Daarnaast hebben we een Game café opgezet. Er is momenteel een jonge doelgroep (12-14) die met regelmaat naar de Skillz en de Fridaynight komt. Wat we hierbij zien is dat deze groep nog veel begeleiding nodig heeft bij het opzetten van activiteiten. Ze komen wel met ideeën, zoals bijvoorbeeld lasergamen, maar als dit georganiseerd wordt, komen er uiteindelijk geen jongeren op de activiteiten af. Hierdoor hebben we helaas ook activiteiten moeten stoppen. 

Ook in 2023 bieden we inwoners laagdrempelig mogelijkheden om met ons in contact te komen. Het wekelijkse inloopspreekuur wordt goed bezocht. Gemiddeld komen er 3 inwoners naar het inloopspreekuur, waarbij het meestal gaat om nieuwe klanten. De vragen zijn zeer gevarieerd. Er is veel mond op mondreclame voor het inloopspreekuur. In 2023 sloot de wijkagent waar mogelijk ook aan bij het inloopspreekuur. Het contact met andere (vrijwillige) organisaties loopt goed. Zo hebben we veelvuldig contact met stichting dorpsbelangen, wat een belangrijke speler is in Musselkanaal en Mussel met veel voelsprieten in de samenleving. Verder is er een goed contact met de wijkwethouder en raadsleden. In 2023 zijn de wethouder en raadsleden bij Skillz geweest, bij een Fridaynight, waar ze in gesprek zijn geweest met jongeren. Daarnaast is de wijkwethouder aangesloten bij een teamoverleg, waar we de plannen voor 2023 hebben gepresenteerd.

In 2023 hebben we in Mussel en Musselkanaal 82 nieuwe individuele trajecten en 5 leun- en steuncontacten opgestart.

In Musselkanaal kunnen bewoners van het AZC terecht bij de #Meedoenbalie, voor het vinden van vrijwilligerswerk buiten het AZC om. Meer over het project #Meedoen is te vinden in hoofdstuk 6.

3.2 Sport, bewegen en gezondheid

Gezond opgroeien en gezond ouder worden zijn van cruciaal belang voor het welzijn van individuen en de samenleving als geheel. Het sociaal werk speelt een belangrijke rol in het bevorderen van gezondheid, omdat het zich richt op het versterken van individuen, families en gemeenschappen. Welstad heeft diverse projecten en initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van gezond opgroeien en gezond ouder worden. Deze projecten kunnen variëren van voorlichtingscampagnes over gezonde voeding en beweging tot het organiseren van sportactiviteiten (zie ook Stadskanaal beweegt), buurtbijeenkomsten en gezondheidsworkshops. Door deze projecten kunnen we op verschillende niveaus en via diverse kanalen de boodschap van gezondheid verspreiden en mensen aanmoedigen om actief betrokken te zijn bij hun eigen welzijn. Binnen Welstad hebben we in 2023 veel aandacht besteed aan: vitale sportaanbieders, positief sportklimaat, jeugd vaardiger in beweging en inclusief sporten. Hieronder lichten we er vijf sportactiviteiten uit, de overige worden in de verantwoording van JOGG, preventieakkoord en sportakkoord toegelicht. 

  • Peuter beweeggroepen: De jeugd vaardiger in beweging is een grote en belangrijke ambitie. Naast dat er meer lessen gymnastiek onder schooltijd plaatsvinden, zetten de buurtwerker sport ook actief in op beweegaanbod voor de peuters. Juist in deze leeftijd vindt er een enorme belangrijke ontwikkeling plaats in basis van bewegen. Gooien, vangen, rollen en balans, het komt allemaal terug in deze beweeglessen.
  • Sport instuiven: Bewegen in de wijk wordt aangeboden door een vertrouwd en bekend gezicht voor zowel ouders als kinderen: de buurtwerker sport. Dit zijn de essentiële elementen voor sport instuiven in wijken en dorpen. Wekelijks nemen meer dan 25 kinderen deel aan deze bewegingsactiviteiten en ook ouders weten de buurtwerker sport goed te vinden. Een grote meerwaarde is dat ouders ook gemakkelijk niet-sport gerelateerde vragen kunnen stellen of signalen kunnen doorgeven, die vervolgens snel door collega's uit de wijk worden opgepakt.
  • Vakantie activiteiten: In elke schoolvakantie organiseren de buurtwerkers sport een divers aanbod aan activiteiten voor kinderen. De focus ligt hierbij op laagdrempelige deelname en spreiding over verschillende dorpen en wijken. 
  • Bewegen met ouderen: Wekelijks zijn er verschillende beweeggroepen voor senioren. Deze groepen zijn niet alleen belangrijk voor het bevorderen van vitaliteit en het voorkomen van vallen, maar ook voor het sociale aspect voor de deelnemers. Sommige vitale deelnemers stromen vanuit deze groepen zelfs door naar reguliere sportactiviteiten. Daarnaast vinden er wekelijks wandel- en fietsgroepen plaats. De buurtwerker sport neemt regelmatig een groep mensen mee op route, zowel met de scootmobiel als met de duofiets.
  • Inclusief sporten: Sporten is voor iedereen, en inclusiviteit is daarom een speerpunt in de gemeente Stadskanaal. Dankzij gezamenlijke inspanningen en een actieve werkgroep op dit gebied, zijn er prachtige ontwikkelingen gaande. Zo is er een rolstoelhandbalteam ontstaan dat nu actief deelneemt aan de competitie. Ook binnen de lokale verenigingen is er veel aandacht voor inclusiviteit.

Al deze initiatieven dragen bij aan een gezonde en actieve levensstijl binnen de gemeenschap, waarbij we streven naar inclusie en participatie voor alle leeftijdsgroepen. In het verslag JOGG, Sportakkoord en Preventieakkoord wordt bovenstaande verder toegelicht. 

Rolstoelhandbal

3.3 Vrijwilligerswerk en naoberhulp

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen het sociaal werk in de gemeente Stadskanaal. Zij vormen een levend netwerk, waarin kennis en ervaringen van bewoners op een natuurlijke wijze de organisatie binnenkomt. Bovendien dienen vrijwilligers als rolmodellen en zijn ze gemakkelijk toegankelijk voor buurtbewoners. Het werken met vrijwilligers verstrekt het Noaberschap in de dorpen en wijken.  Het samenwerken met vrijwilligers maakt het voor ons mogelijk om een breder aanbod te bieden aan alle inwoners. In 2023 hebben 167 vrijwilligers een actieve rol gespeeld in de wijken en bij veel activiteiten die worden georganiseerd door Welstad. 

VIP!
Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!) speelt een cruciale rol in het betrekken van inwoners en het zichtbaar maken van hun talenten en kwaliteiten. Onze focus ligt in 2023 op het bevorderen van promotie en waardering voor vrijwilligers en op de ontwikkeling van de organisatie van vrijwilligerswerk in samenwerking met de wijkteams. Op deze manier vergroten we de contacten in de wijk en versterken we de betrokkenheid van vrijwilligers met hun wijk. Vrijwilligerswerk wordt sinds dit jaar binnen onze wijkteams opgepakt, wat integraal deel uitmaakt van ons wijkgerichte werk waarbij we goed op de hoogte zijn van onze inwoners. Wanneer er een verzoek tot vrijwilligerswerk binnenkomt, wordt dit eerst door het wijkteam beoordeeld. We kijken of er binnen het team zelf iemand geschikt is of dat we een geschikte kandidaat uit de wijk kennen. Indien nodig wordt de vacature breder verspreid binnen ons netwerk. De vrijwilligers kunnen gebruik maken van scholing. In 2023 heeft onder andere de scholing "Kernkwaliteit, blik op jezelf" plaatsgevonden. De sociaal werkers vertelden hierover:

"We verwelkomden vijf deelnemers voor twee mooie bijeenkomsten. Tijdens deze sessies doken we in onszelf en ontdekten we wat ons drijft en waar onze talenten, valkuilen en uitdagingen liggen. Allemaal met behulp van leuke opdrachten uit het deelnemersboek en waardevolle interactie met de deelnemers. Dit smaakt naar meer! Uit de feedback kwam vooral naar voren de training uit te breiden naar 3 of 4 bijeenkomsten, juist om de interactie met elkaar nog meer tijd te geven. Dus hier gaan we mee aan de slag."

Training kernwaliteit voor vrijwilligers

Vrijwilligersprijs

In 2023 hebben we de gemeentelijke vrijwilligersavond georganiseerd, waarin de gemeente Stadskanaal haar dank en waardering heeft uitgesproken voor alle vrijwilligers in de gemeente. Er kwamen 300 vrijwilligers naar de bijeenkomst, waarbij een lopend buffet en live muziek zorgden voor een gezellige sfeer. Tijdens het evenement werd de gemeentelijke vrijwilligersprijs uitgereikt, die een waarde had van 1000 euro. Deze werd persoonlijk overhandigd door een wethouder. De prijs ging naar Stichting Jatrie. Zij gaan de prijs gebruiken om een audiotour aan te schaffen voor op het schip Jatrie.

Het VIP! heeft een bemiddelende rol tussen de organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers en toekomstige vrijwilligers. In 2023 hebben we 50 vrijwilligers kunnen koppelen aan vacatures. 

54 nieuw ingeschreven vrijwilligers

36 nieuw ingeschreven organisaties

68 nieuwe vacatures

3.4 Ouderen

In 2023 hebben we ons gericht op het ondersteunen en betrekken van ouderen in onze gemeenschap, met een breed scala aan activiteiten en initiatieven. De focus ligt bij beweging en sociale interactie voor ouderen. We hebben een verscheidenheid aan bewegingsactiviteiten aangeboden, zoals countryline dansen, pilates en recreatieve activiteiten, zoals bingo. Het idee dat ze ergens verwacht worden, moedigt aan deel te nemen, waardoor het ook dient als middel om eenzaamheid te voorkomen. Voor sommige deelnemers vormen deze activiteiten het hoogtepunt van hun week, met onder andere de gezamenlijke maaltijden. Er zijn zeer veel vrijwilligers betrokken bij de organisatie van de activiteiten. Veel activiteiten worden georganiseerd door vrijwilligers van Welstad, waarbij wij ondersteunen waar nodig is. Tijdens de bijeenkomsten is er de mogelijkheid om op een informele manier voorlichting te geven op het gebied van langer thuis wonen, zelfredzaamheid en fit & vitaal blijven. 

We hebben in 2023 acht ouderenmiddagen georganiseerd in Theater Geert Teis, die gericht zijn op het laagdrempelig in contact brengen met cultuur. Deze evenementen, gehouden in theaters of zaalpleinen, zijn zeer populair en trekken bijna 200 mensen per keer aan.

Een ander opmerkelijk initiatief is de partneruitwisseling met onze partnerstad in Duitsland, Lilienthal. Dit programma omvat het organiseren van uitstapjes voor ouderen naar beide steden, waarbij zowel Nederlandse als Duitse ouderen deel kunnen nemen aan een gevarieerd programma, wat bijdraagt aan de verrijking van culturele uitwisseling en sociale verbondenheid tussen beide gemeenschappen.

Fit plus activiteit
Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report