
Jongerenwerk
Jongerenwerk
Jongeren groeien op een prettige manier op en worden gestimuleerd om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen; dat is de kern van ons jongerenwerk. Door een positieve benadering verbinden onze jongerenwerkers jongeren met elkaar en creëren ze kansen door het organiseren van zowel geplande als spontane activiteiten. Jongeren worden uitgedaagd om actief bij te dragen aan de leefbaarheid in hun wijk of dorp, gemeenteactiviteiten en schoolgerelateerde evenementen. Hierdoor leren ze hun grenzen aan te geven, talenten te ontwikkelen, sociale netwerken op te bouwen en positieve vrijetijdsbesteding te vinden, wat bijdraagt aan hun toekomstperspectief.
We zijn er voor alle jongeren uit de Noordoostpolder. We zijn gepland en spontaan aanwezig in de 3 belangrijkste leefwerelden waar de jongeren zich bevinden;
- Op school
- Op straat in de 10 dorpen en Emmeloord
- Online
Ons bereik
Informatie en advies
105 vragen
Individuele trajecten
3 trajecten
Collectieve inzet
128 bijeenkomsten
Collectieve inzet
6.719 deelnemers
Hulp bij zelforganisatie
25 initiatieven
Hulp bij zelforganisatie
425 deelnemers
Individueel:
Doordat we veel met jongeren in gesprek zijn, beantwoorden we vragen vaak zonder deze te registreren. We gaan een individueel traject aan als we een jongere voor langere tijd intensiever ondersteunen. Tijdens deze trajecten hebben we gemiddeld 13 contactmomenten gehad. Dit gaat zowel om contact via social media en whatsapp, individuele gesprekken en telefonisch overleg.
Top 3 ZRM:
De drie thema’s waarop we de meeste vragen hebben behandeld zijn: huiselijke relaties, sociaal netwerk en tijdsbesteding
Collectief:
Inzet door zelf te organiseren
Door de organisatie van activiteiten komen we echt dichterbij de jeugd. We merken dat het contact met hen steeds laagdrempeliger wordt en dat ze ons jongerenwerkers makkelijker weten te vinden. Een aantal activiteiten die we organiseren (zoals bijvoorbeeld Hunt@NOP) keert jaarlijks terug omdat ze hebben bewezen te werken voor het versterken van de sociale relaties.
“Wanneer kom je weer langs op school?” – een jongen waar ik als jongerenwerker al een tijd lang contact mee probeerde te krijgen vanwege zorgwerkkende signalen.”
“Ik ken hun al, ik heb een keer meegedaan aan een voetbaltoernooi en de HUNT@NOP.”
Inzet op jongerenparticipatie
“Ik wilde iets organiseren bij mij in de buurt. Door contact met een van de jongerenwerkers heb ik dit kunnen uitvoeren."
We hebben afgelopen jaar 25 mooie initiatieven van jongeren ondersteund. Zo dragen jongeren vanuit hun eigen interesse, talent of behoefte bij aan iets voor zichtzelf en anderen. Ze doen iets wat ze echt leuk vinden, waardoor hun motivatie hoog is. Het jongerenwerk begeleidt en ondersteunt de initiatiefnemers en verbindt hen met ons netwerk.
Een mooi voorbeeld van jongerenparticipatie is het creëren van een jongerenplek. We spraken vier jongeren die graag een eigen plek wilden. We hebben met hen meegedacht waardoor deze plek inmiddels gevonden is. Tweewekelijks komen er 10 jongeren bij elkaar. Op jaarbasis worden er 200 jongeren met dit initiatief bereikt.
“Eindelijk ook iets waar wij naar toe kunnen”
“Ik heb niet echt vrienden in de buurt, hier kom ik zeker vaker, want het is echt gezellig”
Inzet op ouderparticipatie
Een mooi voorbeeld van inzet op ouderparticipatie is de bijeenkomst middelengebruik voor ouders die in de highlights beschreven staat. De reacties op de bijeenkomst waren overweldigend positief en iedereen was enthousiast over de informatie die gedeeld werd. Het was duidelijk dat deze ouders behoefte hadden aan kennis en handvatten om in gesprek te gaan met hun kinderen over alcohol- en drugsgebruik. We hebben ruim 80 reacties mogen ontvangen.
“Veel nuttige tips en informatie”
“Educatief maar toch ook vermakelijk”
“Superleuk gedaan! Duidelijk met leuke grapjes tussendoor”
Er waren slechts 2 reacties met verbeterpunten:
“ik zou meer diepgang willen”
“ ik wil tips hoe ik deze verleiding kan voorkomen”
Impact van onze inzet
De inzet van een jongerenwerker is soms lastig om in cijfers uit te drukken. We zijn ons bewust dat we niet alle inzet registreren. Want wat registreer je immers als je er gewoon bent en vragen beantwoord? Daarom hebben we dit jaar extra ingezet op het verzamelen van quotes die de impact van ons werk laten zien. Hieruit blijkt dat door simpelweg aanwezig te zijn, te luisteren en te handelen, we een impact hebben die de leefwereld van de jongere overstijgt.
Impact door op school te zijn
Doordat de jongerenwerkers actief zijn in de buurt is er minder overlast in de buurt. Zij weten de signalen die school geeft goed op te vangen en om te zetten tot acties.
De jongerenwerkers hebben altijd hele leuke ideeën en ze dagen ons uit om met ons mee te denken over deze ideeën.
Impact door op straat te zijn
Doordat de jongerenwerkers zichtbaar aanwezig waren in mijn straat, kreeg ik het gevoel dat er geluisterd werd naar de overlast die wij als buurt ervaren. Door te zien dat er jongerenwerkers actief op jongeren afstappen ervaren wij een veiligere omgeving voor ons en onze cliënten.
Doordat de jongerenwerkers op straat zijn, leren zij ons ook echt kennen.
Inzet online:
Om laagdrempelig in contact te komen met jongeren, is de online leefwereld een belangrijke vindplek. We zijn zichtbaar en actief op Snapchat, Tiktok en Instagram. Op alle accounts zijn we in 2024 meer zichtbaar geworden. In de content die we plaatsen delen we relevante informatie voor jongeren. We vinden het zonde dat deze informatie op een aantal media na een bepaalde tijd verdwijnt, daarom willen we in 2025 starten met een podcast waarin we maatschappelijke thema’s bespreken. Deze podcasts blijven zichtbaar en dus ook later te luisteren.
Een voorbeeld uit de praktijk
Individuele aandacht en samenwerking: Het jongerenwerk voor een betere toekomst van een jongere
Als ambulant jongerenwerker ben ik vaak aanwezig in de leefwerelden van jongeren, zowel op school, op straat als online. Mijn doel is laagdrempelig contact te houden, zodat jongeren zich gemakkelijk tot mij kunnen wenden wanneer ze hulp nodig hebben. Dit werd duidelijk toen een 17-jarig meisje contact met mij zocht via sociaal media. Ze deelde waar ze mee zat en begon me regelmatig te benaderen, zowel tijdens activiteiten als op kantoor. We hebben maandelijks een overleg met de gemeente, waarin de jeugdagent, leerplichtambtenaar en jongerenwerkers aanwezig zijn. Meerdere netwerkpartners waren betrokken bij de problematiek van dit meisje. De politie was betrokken omdat er meerdere incidenten waren geweest tussen dit meisje en andere jongeren.
Dit was het moment dat wij als jongerenwerkers besloten om meer te doen, want er was een onderliggende reden voor haar gedrag. Tijdens gesprekken ontdekte ik dat haar thuissituatie erg lastig was. We zijn samen gaan kijken wat belangrijk voor haar was. Zo zijn we samen activiteiten gaan ondernemen, waardoor ze een positieve dag invulling kreeg. Uiteindelijk is ze dagelijks gaan sporten. De ruzies met haar omgeving verminderde en de politie hoefde niet meer actief betrokken te blijven omdat er een duidelijke afname was van incidenten tussen haar en andere jongeren. Alle betrokkenen inclusief het gezin waren op de hoogte van de situatie en ik had het gevoel dat we samen stappen maakten. De thuissituatie verbeterde beetje bij beetje en de ouders gaven aan dat ze ook wel wat hulp konden gebruiken. Daarom werd er besloten om een klantmanager Jeugd aan het gezin te koppelen. Het meisje zien we nog steeds bij onze activiteiten. Ze geeft aan hoe belangrijk mijn steun voor haar is geweest. Ik blijf in contact om te zien hoe het met haar en het hele gezin gaat.
Deze casus is geanonimiseerd.