
Over Carrefour
Waar staan we voor
Missie
Inwoners kunnen het leven leiden dat zij zelf voor ogen hebben.
Visie
Carrefour zoekt samen met inwoners naar antwoorden op vragen uit het dagelijkse leven vanuit vertrouwen, nabij en met gezond verstand.
De drie belangrijkste pijlers van onze missie en visie zijn:
Zelfwerkzaamheid: ieder mens, ook de kwetsbare, heeft waarde in zich en de potentie om te groeien. Mensen willen erbij horen, deelnemen en bijdragen. (Martha Nussbaum)
Positieve Gezondheid: gezondheid is meer dan afwezigheid van ziekte. Gezondheid is ook zingeving, zinvolle dagbesteding, elkaar ontmoeten en samen zijn. We gaan uit van de eigen kracht en talenten van mensen. Soms heeft iemand een steuntje in de rug nodig om zelf de regie te hebben en grip te houden over zijn of haar eigen leven. Dan bieden wij ondersteuning en hulp. We richten ons daarbij op wat iemand plezierig en belangrijk vindt en wat iemand graag zou willen. (Machteld Huber)
Positief Welbevinden: activering kan kwetsbare mensen ondersteunen in hun deelname aan de samenleving. Wij staan niet op onszelf maar maken onderdeel uit van het grotere geheel. (Hans van Ewijk)
Hoe we dat doen
Gebiedsgericht
Gebiedsgericht werken houdt in dat we ons werk op gebiedsniveau organiseren. Gezien de inrichting van de gemeente en de omvang van onze organisatie richten we hiertoe twee teams in; één voor het buitengebied met de dorpen en één voor Emmeloord. Zo kunnen we dichtbij en laagdrempelig beschikbaar zijn. We kennen het gebied en haar inwoners en zij kennen ons. Onze twee teams bestaan uit sociaal werkers met verschillende expertises.
Door expertises centraal aan elkaar te verbinden zorgen we dat beide teams kunnen beschikken over alle nodige expertise. We gaan uit van passende ondersteuning, dichtbij huis, zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig. Onze teams hebben slagkracht en zijn qua expertise en omvang afgestemd op dat wat in het gebied nodig is.
Beide teams sluiten in hun dienstverlening aan bij de kenmerken van een gebied, dorp of wijk en voeren samen met inwoners en ketenpartners een gebiedsanalyse uit. Zo volgen we wat er voor handen is en wat speelt in de gebieden. We prioriteren vanuit samenwerking en samenhang onze gebiedsgerichte inzet.
Integrale blik met Positieve Gezondheid
Volgens Positieve Gezondheid zijn er zes pijlers die invloed hebben op hoe we omgaan met de lichamelijke, emotionele en sociale moeilijkheden in het leven en hoeveel regie we hebben over onze eigen situatie. Dit gedachtegoed zit in het DNA van onze sociaal werkers. Onze ondersteuning wordt hierdoor van begin tot eind vanuit een integraal oogpunt geboden. Integraliteit betekent ook dat we als sociaal werk niet alleen kunnen en willen werken. We geloven niet in ieder voor zich, maar in samen. We verbinden, ondersteunen en faciliteren professionals en organisaties in het sociaal domein om van elkaar te leren en elkaar te versterken, zodat inwoners zichzelf kunnen redden in hun wijk/dorp en in de maatschappij. Op die manier helpen we elkaar om inwoners te ondersteunen en groeien we samen.
We leven en werken met z’n allen in een complexe wereld waarin ‘alles met alles samenhangt’. In ons werk zien we dagelijks hoe inwoners in de knel (dreigen te) komen. Met Positieve Gezondheid in ons fundament en een brede blik staan we in die wereld zij aan zij met inwoners. Onderzoek en eigen ervaring heeft ons geleerd dat de kracht van inwoners én samenwerking met partners hierbij onmisbaar zijn om te bouwen aan structurele oplossingen.
Vraaggericht
Ons vertrekpunt is de situatie van de inwoner(s). Samen met hen zoeken we naar een passende oplossing. We geven informatie en advies. We zoeken altijd naar een oplossing in het netwerk of de buurt (een bestaande voorziening of lotgenoten). Als we zien dat er veel dezelfde vragen zijn, maken we samen met andere professionals nieuwe laagdrempelige voorzieningen. En als het nodig is, of niet anders kan, verwijzen we iemand naar andere hulp. Tegelijk helpen we inwoners om sterke netwerken te bouwen, zodat de nodige ondersteuning gemakkelijk te vinden is in de buurt. Dat doen we met informele organisaties (dorpsbelangen, sleutelfiguren, buurtbewoners) én met professionele organisaties (onderwijs, sociaal loket, huisartsen, woningbouwcorporatie, politie).
Deze vraaggerichte werkwijze, vraagt een presente, alerte, flexibele en vasthoudende instelling van onze medewerkers. Dat betekent dat ze op cruciale momenten op cruciale plekken aanwezig zijn en dat ze de tijd en ruimte hebben om relaties op te bouwen en onderhouden met inwoners, professionals en netwerken.
Eropaf
Door onze aanwezigheid in de buurten en wijken zijn sociaal werkers van Carrefour makkelijker te benaderen voor inwoners. Het contact wordt laagdrempelig; de sociaal werkers gaan naar inwoners toe, ze stappen eropaf. De sociaal werker werkt vindplaatsgericht: hij of zij is vooral op pad en aanwezig op plekken waar inwoners zijn. Dit kunnen koffieochtenden in het gebied zijn, op school of bij de sportclub, maar ook sociale media. De sociaal werker is via de verschillende kanalen makkelijk te benaderen en benadert zelf actief inwoners. Door een uitgebreid netwerk worden signalen opgehaald en vroegtijdig opgepakt.
Dit doen we samen met
- 43 medewerkers
- 3 stagiaires
- 98 vrijwilligers met een vrijwilligersovereenkomst bij Carrefour
- Inwoners
- Samenwerkingspartners
Wat vinden we belangrijk
Vakmanschap
Vakmanschap is voor ons bewust bekwaam zijn. Dit betekent dat we bewuste, professionele afwegingen maken in alles wat we doen, van uitvoering tot verantwoording. Alle inzet die we bestuurlijk en in de uitvoering doen, doet recht aan de inwoners van de Noordoostpolder.
Het afgelopen jaar hebben we intern ingezet op het goed doorlopen van onze PDCA-cyclus. We maken plannen op basis van data en informatie uit de gebieden. We voeren de plannen uit. Ieder kwartaal staan we stil bij wat we doen en welke impact we hiermee maken. Intern gebruiken we deze gegevens om waar nodig onze inzet bij te sturen. Daarnaast worden de gegevens ook gebruikt in de overleggen met de gemeente.
Strategisch partnerschap
Samenwerken is essentieel voor een sterke sociale basis. We beschouwen de gemeente niet alleen als opdrachtgever, maar ook als strategisch partner. Voor ons betekent strategisch partnerschap een gedeelde ambitie en gezamenlijke beleidsdoelen. Samen leren en ontwikkelen is noodzakelijk om de transformatie van zorg naar welzijn en een sterk sociaal domein te kunnen realiseren. Dit vraagt van beide kanten openheid en eerlijkheid, flexibiliteit, de durf om buiten de kaders te denken en fouten te (mogen) maken.
We zijn blij maar ook trots dat we gevraagd worden om mee te denken en te adviseren, zodat we de gemeente kunnen helpen bij het maken van de juiste afwegingen. Zo hebben we in 2024 onder andere een actieve bijdrage geleverd aan:
- De transformatie van minder zorg naar meer welzijn, met onder andere een bijdrage in het woonzorgakkoord en het integraal zorgakkoord.
- Onze actieve betrokkenheid bij het Manifest, een ketensamenwerking die gericht is op het organiseren van een laagdrempelig sociaal domein. We helpen om bewuste keuzes te maken aan de hand van data; waar zetten we wel en waar zetten we niet op in. Uit het manifest zijn er twee focusgebieden ontstaan.
- De inzet van GALA-middelen die bijdragen aan de transformatie van het sociale domein.
Daarnaast geven we als strategisch partner ook ongevraagd advies door bijvoorbeeld het thema eenzaamheid te agenderen. Een ander mooi voorbeeld is dat we door middel van een interactieve werkvorm de gemeente hebben meegenomen in het gedachtegoed Positieve Gezondheid.
Ik ben blij dat jullie doen wat jullie zeggen. Ik ben heel tevreden met het niveau waarop jullie acteren.
Partner in het netwerk
We sluiten bij veel netwerkoverleggen aan, waarbij we onze expertise inzetten om inhoud en praktijk aan elkaar te verbinden.
Vanuit het Manifest werken samen met partners vanuit gedeelde waarden aan welzijn, met als doel de kwaliteit van leven van inwoners te verbeteren, nu en later. Zo werken we gezamenlijk aan een wijkgerichte aanpak in Revelsant en Ens. Aan de hand van data en de input van inwoners stellen we gezamenlijke doelen en een plan op dat aansluit bij de wijk. Hierin delen we kennis en expertise. Wanneer casuïstiek vastloopt kan het worden ingebracht in de actiegroep waarin elke organisatie vertegenwoordigd is.
Daarnaast hebben we in 2024 met succes een volgende stap gezet in de samenwerking met De Werkcorporatie en Aves.
Onderdeel van Tintengroep
Als onderdeel van Tintengroep wordt Carrefour enerzijds ondersteund en gefaciliteerd, zodat wij ons volledig kunnen richten op de inhoud van ons werk en de inwoner van Noordoostpolder. Anderzijds maken we door de schaalgrootte van Tintengroep gebruik van de kennis en ervaring uit 15 gemeenten in 5 provincies. Samen hebben we meer denk- en ontwikkelkracht die nodig is voor de grote maatschappelijke thema’s.
Certificering en beroepsregister
In 2024 heeft Carrefour het HKZ certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) behaald. Dit is een certificaat voor duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn: onafhankelijk en betrouwbaar. Met dit certificaat tonen wij aan dat wij serieus werk maken van de kwaliteit van onze ondersteuning en dat we voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden door klanten, professionals en relevante stakeholders. In 2025 hopen we hier het certificaat Sterk Sociaal Werk aan toe te kunnen voegen. Ook uit het feit dat alle sociaal werkers ingeschreven staan in een beroepsregister en hiervoor jaarlijks de benodigde accreditatiepunten behalen, blijkt dat we ons werk serieus nemen.