
Onder overige inzet valt de inzet die we vanuit andere gelden doen dan de reguliere opdracht.
Met deze middelen kunnen we inzet doen in de verbinding tussen sociaal werk en onderwijs.
Opstapje
Opstapje
Uit het Regiobeeld blijkt dat 1 op de 5 inwoners van de Noordoostpolder een taalachterstand heeft. Vanuit de subsidie ‘sociale leefbaarheid’ zetten wij in op een zo vroeg mogelijk inzet binnen lage SES-gezinnen.
Opstap (2-4 jaar) en opstapje (1-2 jaar) zijn stimuleringsprogramma’s voor gezinnen met als doel de onderwijskansen van kinderen in een achterstandsituatie te vergroten. Gedurende twee jaar voeren ouders minimaal twee keer per week een spelactiviteit uit met hun kind, aan de hand van speciaal ontwikkelde materialen gericht op brede ontwikkeling. In het tweede jaar wordt de begeleiding bij het spelen afgebouwd. We leren ouders vaardigheden aan die het kind ondersteunen en stimuleren in zijn/haar ontwikkeling. Ook geven we ouders informatie over de ontwikkeling van kinderen en stimuleren wij de ouders om hun kindje in te schrijven bij de peuterspeelzaal.
Het hele gezin telt mee, dat betekent dat we ook vragen over een broer of zus beantwoorden of andere hulpvragen van de ouders oppakken. We signaleren deze vragen en zetten ze door naar bijvoorbeeld het jongerenwerk, de buurtsportcoach of mantelzorgondersteuning. Intern werken we nauw samen met de nanny’s en brugfunctionarissen. Extern verwijzen we door naar organisaties zoals Humantis (hulp bij het invullen van formulieren) en de bibliotheek
Ons bereik
Informatie en advies
164 vragen
Individuele trajecten
29 trajecten
Collectieve trajecten
5 bijeenkomsten
Collectieve trajecten
112 deelnemers
Hulp bij zelforganisatie
1 initiatief
Hulp bij zelforganisatie
50 deelnemers
Individueel
De individuele trajecten van Opstap en Opstapje zijn langlopende trajecten van 2 jaar.
“Bedankt voor alles! Wij gaan jou ontzettend missen!” - moeder bij het afsluiten van een collectief traject
Top 3 ZRM:
De drie thema’s waarover de meeste vragen behandeld zijn: Sociaal-emotionele ondersteuning ouderschap, scholing ouderschap en maatschappelijke participatie.
Collectief
We organiseren voor de gezinnen die we individueel ondersteunen ook collectieve bijeenkomsten. Hierbij richten we ons vooral op het elkaar ontmoeten (netwerkversterking) en informeren over relevante thema's Dit doen we in samenwerking met andere partners. De bibliotheek is hierbij een belangrijke samenwerkingspartners, waardoor we een mooie combinatie kunnen maken tussen (voor)lezen en opvoeding.
“Erg leuk om met andere Opstapje ouders bij elkaar te komen.”
Ondersteunen bij zelforganisatie
Een van de moeders die we ondersteunen sprak de wens uit om een kledingruilbeurs te organiseren. Zowel een medewerker Opstapje en een opbouwwerker hebben hierin meegedacht. Er heeft een geslaagde kledingruilbeurs plaatsgevonden waarmee 50 deelnemers zijn bereikt. De medewerker Opstapje heeft tijdens de ruilbeurs mooie gesprekken kunnen voeren met ouders dankzij de inzet van 7 vrijwilligers vanuit het AZC die kwamen ondersteunen.
"Er waren veel ouders die aangaven dat ze het erg leuk vonden om op deze manier kleding te ruilen met andere ouders. Ook waren er ouders die samen koffie gingen drinken en waar er leuke gesprekken uit kwamen.”
Brugfunctionaris
Brugfuntionaris
De brugfunctionaris bevordert de samenwerking tussen de leerkrachten van de basisschool, het kind en de ouders. De korte lijnen helpen om belemmeringen voor de ontwikkelingen van de kinderen vroeg te signaleren en er iets aan te doen. We zijn onderdeel van het onderwijsteam. Met onze inzet brengen we de kracht van het welzijnswerk in bij het terugdringen en voorkomen van sociale en onderwijsachterstanden. Zo draagt onze inzet bij aan gelijke kansen voor ieder kind.
De inzet van de brugfunctionaris is samen met scholengemeenschap AVES bepaald, op basis van data (taalachterstand en Sociaal Economische Status) en signalen. Opgroeien in armoede betekent dat een kind al 1-0 achterstaat, maar opgroeien in armoede met een taalachterstand betekent al 2-0 achter.
Iedere brugfunctionaris is gekoppeld aan een eigen school. Per school wordt de inzet van de brugfunctionaris in afstemming met de directie en intern begeleider bepaald op basis van behoefte en signalen. We nemen de tijd om een vertrouwensband op te bouwen met ouders en kinderen. Waar nodig komen we bij gezinnen thuis, maar spreken ook op school af. We helpen kinderen en ouders de stap te laten zetten naar activiteiten en voorzieningen in de buurt. De brugfunctionaris is een verbinder: waar signalen en vragen vaker voorkomen ontwikkelen we collectieve inzet. Wanneer signalen vragen om een bredere inzet, betrekken we onze collega’s of andere samenwerkingspartners.
Ons bereik
Informatie en advies
431 vragen
Individuele trajecten
3 trajecten
Collectieve inzet
107 bijeenkomsten
Collectieve inzet
1.012 deelnemers
Individueel
De meeste vragen die wij binnen krijgen, kunnen we direct beatwoorden of doorverwijzen. Vragen met betrekking tot opvoedondersteuning, zetten we door naar onze de nanny's. Zij gaan vervolgens een individueel traject aan met een gezin. Ook wordt er regelmatig doorverwezen naar Opstapje.
ZRM top 3:
De drie thema’s waarover de meeste vragen behandeld zijn: Sociaal Emotionele Ondersteuning Ouderschap, Lichamelijke gezondheid, Scholing (Ouderschap).
Collectief
De brugfunctionaris is een verbindende schakel. Waar meerdere vragen gesignaleerd worden op een school, proberen we deze collectief op te pakken. Hierbij richten we ons zowel op ouders, kinderen en leerkrachten op school.
Gericht op ouders
Laagdrempelige ontmoetingen zoals koffieochtenden, taalles en samen koken waarin ouders elkaar en de brugfunctionaris kunnen ontmoeten. Hier gaat het niet altijd om de aantallen, maar wel om de gesprekken die op gang komen en de verbindingen die tot stand komen. Het is prachtig om te zien dat door deze activiteiten het netwerk van de ouders vergroot wordt en ouders elkaar beter leren kennen.
“Meneer tegen Turkse vrouw; ik dacht dat jij altijd arrogant was. Turkse mevrouw; nee hoor, ik kijk vaak weg, omdat ik geen mannen aankijk. Oh, zei de meneer, dan had ik een groot oordeel, excuses.”
“We leren hier zoveel van elkaar en de gesprekken die wij voeren. Het is niet alleen het creatieve, maar werkt therapeutisch. Altijd zo fijn om hier te zijn, ik kom bedroefd en ik ga altijd heel blij en opgelucht weg.”
“Och, wat is dit toch leuk om te doen, ik ben er volgende week weer en dan neem ik wat lekkers mee!”
Gericht op kinderen
Juist voor de kinderen die van huis uit niet dezelfde kansen krijgen, is het mooi om onder of naschools extra activiteiten te organiseren. Dit wordt gedaan door een gecombineerde inzet met bijvoorbeeld de beweegcoaches of jongerenwerkers. Maar ook samen met externe samenwerkingspartners zoals de Bibliotheek. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Carrousel en de zomerweek.
"Mijn kinderen hebben heerlijk gesport, wat leuk om ze zo blij te zien." – tevreden ouder van 2 deelnemers aan de Carrousel
“Ik heb ineens een heel ander dynamiek met hem tijdens het lezen” – reactie leerkracht na het ontbijt op school
Daarnaast is er ook een mooi initiatief ontstaan waarbij leerlingen gestimuleerd worden om zelf mee te helpen in de organisatie van leuke activiteiten op school, zoals de Koningsspelen, Sinterklaas en Kerstviering. Hierbij leren kinderen al vroeg om hun talenten in te zetten en verantwoordelijkheid te dragen.
Juf, ik heb zo ontzettend veel geleerd!”
Gericht op leerkrachten en school
De brugfunctionaris richt zich ook op de leerkrachten en ander personeel op de scholen. Dit contact is met name bedoeld om hen te informeren welke rol de brugfunctionaris kan vervullen binnen de school.
“Zo fijn dat je er bent voor onze school!”
“Joh, ik wist niet dat dat er allemaal was.. wat fijn!”
Een voorbeeld uit de praktijk
De kracht van de verbinding tussen opstap en brugfunctionaris
Ik werk met een gezin bestaande uit vader, moeder en twee dochters van 5 en 4 jaar. Met de oudste doe ik wekelijks een activiteit bij het gezin thuis. Meestal is moeder erbij en is ze gemotiveerd om mee te doen, zowel om de taal te leren als om spelletjes te ontdekken die ze samen met haar kinderen kan spelen.
De jongste van 4 jaar doet ook mee met de activiteiten. Het gezin speelt thuis normaal gesproken geen spelletjes, maar sinds we met Opstap aan de slag zijn, zie ik dat ze dat nu vaker doen. Het is mooi om te merken dat zowel moeder als vader meedoen. Tijdens de spelletjes leren de meiden bijvoorbeeld wat het betekent om te winnen, maar ook om te verliezen, wat soms lastig is. Ouders leren via Opstap hoe ze dit kunnen begeleiden.
Naast mijn rol bij Opstap, kom ik de meiden ook vaak tegen op school in mijn functie als brugfunctionaris. Hiermee vorm ik de schakel tussen school en thuis. Ouders hebben soms vragen over school, en ik kan ze helpen en ondersteunen. Onlangs had de school vragen over de jongste dochter, en ik kon helpen door een verbinding te leggen tussen school en ouders. Ook heb ik ouders geholpen met het invullen van de aanmeldformulieren voor de school van hun jongste dochter.
Daarnaast heb ik ze geholpen met de aanmelding voor zwemlessen voor de oudste dochter. We hebben samen de Meedoen-regeling ingevuld, zodat ze gebruik kunnen maken van de zwemlessen. Binnenkort ga ik ze ook helpen met de aanmelding bij Stichting Leergeld, zodat ze bijvoorbeeld zwemkleding kunnen aanschaffen. Zo ben ik de verbindende schakel tussen het gezin en Stichting Leergeld.
Dit alles toont een sterke, waardevolle verbinding tussen het programma Opstap, mijn rol als brugfunctionaris op school en het gezin.