
Opvoed- en opgroeiondersteuning
Opgroei- en opvoedondersteuning biedt kortdurende, individuele ondersteuning om ouders en/of opvoeders te ondersteunen bij vragen over ontwikkeling, opgroeien en opvoeden van kinderen.
Onze opvoed- en gezinsondersteuning wordt gedaan door de nanny’s. De nanny richt zich op kwetsbare en/of overbelaste gezinnen waarbij er sprake is van een ondersteuningsvraag rondom de ontwikkeling of opvoeding van kinderen. Dit betreft vaak gezinnen die weinig of geen ondersteuning uit hun eigen sociale netwerk ontvangen.
Het doel is dat gezinnen na onze inzet op eigen kracht en met hulp van het netwerk weer verder kunnen. De nanny’s werken vraaggericht en zijn aanwezig op het moment dat de opvoedvraag zich aandient. We werken met een brede blik in het gezin door inzichten en handvatten te bieden.
Door in een vroeg stadium aanwezig te zijn, dragen we bij aan het voorkomen van verzwaring van problematiek. We werken daarbij zowel intern als extern samen met andere professionals. Intern gebeurt dit vooral met brugfunctionarissen en medewerkers van Opstapje. Extern met het Sociaal Team, jeugdverpleegkundigen van ZONL en de GGD, kinderopvang, intern begeleiders en Algemeen Maatschappelijk Werk.
Ons bereik
Informatie en advies
171 Vragen
Individuele trajecten
36 trajecten
Collectieve inzet
15 Bijeenkomsten
Collectieve inzet
275 deelnemers
Hulp bij zelforganisatie
1 initiatief
Hulp bij zelforganisatie
65 deelnemers
Individueel
We hebben in de individuele trajecten ondersteuning geboden aan gezinnen. Gemiddeld hebben we met deze trajecten 11,6 contactmomenten, die voornamelijk uit bij de gezinnen thuis (44,6%), digitaal contact (31%) en contact met derden (14,3%) bestond.
Top 3 ZRM:
De drie thema’s waarop de meeste vragen behandeld zijn:
sociale-emotionele ondersteuning bij het ouderschap, geestelijke gezondheid en maatschappelijke participatie.
“Ik ben heel blij met je. Je geeft mij zelfvertrouwen in mijn moederschap. Dankjewel daarvoor.”
“Gisteren was een mentaal zware dag. Nu schijnt het zonnetje en voel ik me een stuk lichter. Bedankt voor de hulp die ik van je krijg. Ook al is het je werk… dat is niet vanzelfsprekend dat zie ik bij andere hulpverleners wel”
“Door jou heb ik mijn eigen kracht ontdekt, die zit dus echt gewoon in mij!”
Signaal: wanneer gezinnen meer hulp nodig hebben, zijn er vaak wachttijden voordat deze hulp beschikbaar is. Omdat er geen regie is op de casus, kunnen we de casus nog niet overdragen en blijven we soms langer betrokken.
Collectief
Door zelf te organiseren
Collectieve inzet koppelen we waar kan aan een thema. Zoals aan de week van de opvoeding. In deze week hebben we verschillende activiteiten in het kader van opvoedondersteuning georganiseerd. Bijvoorbeeld een opvoedmarkt, een beweegactiviteit voor peuters en het eerste oudercafé. Bij deze organisatie zijn niet alleen de nanny’s maar ook de brugfunctionarissen, de medewerkers van Opstapje en beweegcoaches betrokken. Samen hebben we in deze week ruim 150 deelnemers bereikt. Daarnaast is vanuit JOGG fruit en water uitgedeeld aan 385 kinderen.
Hulp bij zelforganisatie
Door motivatie en organisatorische kracht te herkennen bij jonge moeders en hen te verbinden met de juiste professionals binnen Carrefour en de gemeente, zijn er twee maandelijks terugkerende ontmoetingsactiviteiten ontstaan voor ouders en hun kinderen. Het hoogste aantal unieke deelnemers was 43 kinderen en 22 ouders. Hieronder is te lezen hoe dit initiatief tot stand is gekomen.
Een voorbeeld uit de praktijk
Van hulpvraag naar een drive om het verschil te maken in de Noordoostpolder, twee sterke moeders die samen bouwen aan een community
Larrissa en Savannah zijn twee enthousiaste moeders uit de gemeente Noordoostpolder. Samen met Carrefour en de gemeente zetten zij zich in voor ontmoetingsplekken voor ouderen en kinderen waarbij iedereen zich welkom voelt. Zo bouwen ze aan een community ‘opgroeien in de NOP’ voor ouders en kinderen. Beide moeders hebben, na een pittige start van het ouderschap, ervaren hoe belangrijk steun en contacten zijn in het ouderschap.
Larrissa, 29 jaar, woont samen met haar vriend en zoontje van 1 jaar in het centrum van Emmeloord. Vanwege heftige reflux en krampen, is haar zoontje een huilbaby en slaapt hij slecht. Voor de slaapproblemen neemt Larrissa contact op met de nanny’s, die vervolgens ondersteuning bood aan het gezin. En tijdens deze ondersteuning, hoorde Larrissa over de behoefte van andere moeders om als jonge ouders samen te komen. Ook Larrissa voelde deze behoefte wel.
De nanny bracht Larrissa en een paar andere enthousiaste moeders bijeen voor een brainstorm. Ook een buurtwerker sloot hierbij aan. Uit de brainstorm is het idee ontstaan om iedere maand een Playdate te organiseren in de speeltuin van de Leemansstraat of bij koud weer in het buurthuis De Golfslag. De Playdates zijn een vrijblijvende ontmoetingsplek waar moeders en vaders welkom zijn met hun kinderen om te spelen. En met succes. Waar de Playdates in eerste instantie opgezet zijn voor mensen uit de wijk, merken ze al gauw dat er ouders uit heel de gemeente aansluiten. Terwijl de kinderen samen spelen, hebben de ouders ruimte om met elkaar een kop koffie of thee te drinken en samen te kletsen. Er is een medewerker van Carrefour aanwezig voor vragen en advies.
Tijdens de eerste Playdate raakte Nanny Wilma in gesprek met Savannah. Zij is 30 jaar en samen met haar vriend trotse ouder van twee meiden van 1 en 3 jaar oud. Wilma en Savannah hadden elkaar in het verleden al eens getroffen bij het Mamacafé, waar Savannah als vaste deelnemer kwam. Savannah vertelde dat het MamaCafé ging stoppen en over haar gedachte om dit over te nemen. Ze heeft zelf veel aan deze plek gehad, omdat ze na haar eerste bevalling te kampen kreeg met een postnatale depressie. Nanny Wilma verbond Savannah aan de organisatie van de Playdate. Dankzij goed contact met de moeder die het Mamacafé destijds had opgezet heeft Savannah het initiatief voortgang gegeven op een nieuwe locatie en onder een nieuwe naam; het OudersCafé. Het ouderscafé richt zich op samenkomen, kennismaken, informatie delen, terwijl de kinderen kunnen spelen.
Nanny Wilma aan het woord:
Het is enorm enthousiasmerend en inspirerend om deze jonge moeders te kunnen ondersteunen. Juist vanuit hun eigen pittige start, is de motivatie en kracht ontstaan om ontmoetingen te organiseren voor zichzelf en anderen. Beide dames hebben een enorme drijfveer om een community op te bouwen met andere ouders en dit ondersteunen we van harte. Door aanwezig te zijn bij de ontmoetingsactiviteiten zie en spreek ik veel jonge ouders. Ik vertel gezinnen waar ik ondersteuning bied ook altijd van deze initiatieven, want hier zie en spreek je andere ouders wat je eigen netwerk enorm verrijkt. Het helpt mij om individuele inzet af te bouwen. Alle ouders die hier komen zijn ervaringsdeskundigen en helpen elkaar ook verder. Bij complexe vragen blijf ik uiteraard beschikbaar voor informatie en advies.