Dit hoofdstuk geeft een overzicht van de ondersteuning in cijfers die deBasis Veendam in 2024 heeft geboden. Dit zijn de belangrijkste trajecten en resultaten zoals staat in onze opdracht vanuit de algemene voorziening maatschappelijke ondersteuning in Veendam. Cijfers over het hele jaar worden weergegeven en toegelicht. Tevens worden deze vergeleken met 2023. Een nadere analyse wordt in de volgende hoofdstukken gegeven per onderdeel.
Ondersteuning vanuit deBasis Veendam is te verdelen in vier vormen van ondersteuning, namelijk:
- Informatie en advies: Een ondersteuningsvraag valt onder informatie en advies wanneer een inwoner een relatief eenvoudige vraag heeft, die in de meeste gevallen na één contactmoment beantwoord kan worden.
- Individuele trajecten: Wanneer een inwoner een complexere hulpvraag heeft die regelmatig ondersteuning van vraagt wordt er gekozen voor een individueel traject. Gedurende een individueel traject wordt er gewerkt aan duidelijke doelen.
- Leun- en steuncontacten: In vergelijking met individuele trajecten, gaat het bij leun- en steuncontacten om hulpvragen die minder vaak ondersteuning van ons vragen en waarbij de inwoner ‘een steuntje in de rug’ nodig heeft. Leun- en steuntrajecten kunnen ook ingezet worden als vervolg op een individueel traject.
- Collectieve trajecten: Het gaat hierbij om ondersteuning in groepsverband. Hulpvragen worden collectief opgepakt wanneer bepaalde individuele hulpvragen vaker voorkomen. Een collectief traject bestaat uit één of meerdere bijeenkomsten.
Aanmeldingen, informatie en advies, wachttijden en recidive.
Onderstaande tabel geeft inzicht in de meetbare resultaten die over de tijd gevolgd worden.
Over het hele jaar gezien zijn er in 2024 iets minder aanmeldingen geweest als in 2023. De gemiddelde wachttijd is met vijf dagen afgenomen. Daarnaast is het recidivepercentage (recidive zijn inwoners die weer terugkomen voor hulp) van 3,2% lager dan het recidivepercentage van 2023. Oorzaak hiervoor is dat de inhoud van dat wat als recidive wordt aangemerkt, in overleg met de gemeente, is bijgesteld. Het gaat nu om het aantal opgestarte casussen van terugkerende inwoners waarbij:
- minimaal een half jaar tussen het afsluiten van de vorige casus en het opstarten van de nieuwe casus zit;
- minimaal 1 hoofddomein ZRM hetzelfde is.