Spring naar inhoud

Impact van de ondersteuning

Impact van de ondersteuning

Onze ondersteuning kan op veel verschillende niveaus impact hebben. Deze brengen we in beeld door middel van een aantal thema’s.  

Sociaal Netwerk

Door middel van collectieve ondersteuning worden inwoners gestimuleerd relaties aan te gaan en deze te onderhouden. Dit vergroot het sociale vangnet en kan eenzaamheid tegen gaan. 

Daarnaast stimuleert collectieve ondersteuning inclusie en meer waardering voor diversiteit binnen een lokale gemeenschap. Een ieder mag en kan zich gewaardeerd voelen en actief deelnemen. Mensen voelen zich nou eenmaal graag verbonden, geborgen en welkom. Ook ondersteunen en stimuleren we bewonersinitiatieven, zelf organisatie en brengen diverse organisaties en netwerken met elkaar in verbinding.  

‘Sinds ik bij de moedergroep ben, voel ik mij niet meer alleen’
Deelnemer alleenstaande moedergroep

Postieve gezondheid

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte; je kunt je gezond voelen ondanks een slechte fysieke of psychische gesteldheid. Gezondheid is ook zingeving, zinvolle dagbesteding, elkaar ontmoeten en samen zijn. Positieve gezondheid gaat uit van wat mensen wel kunnen en stimuleert dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Initiatieven die vallen onder ondersteuning zelforganisatie, zoals bijvoorbeeld de wandelgroep, zijn hier een mooi voorbeeld van. 

Duofiets

‘De impact is gericht op vitaliteit en positieve gezondheid. De deelnemers/inwoners komen enthousiaster, energieker, positiever en frisser weer bij ons terug.’
Deelnemer: duo fiets deBasis Veendam .

Ook in het bevorderen van de gezondheid levert deBasis Veendam een actieve bijdrage. Zo wordt er samen gekookt, bewegen we met ouderen en werken we binnen de gesloten groepen DOP en Stekkie aan sociale contacten, samen eten en met elkaar spellen doen. In 2024 hebben we de beschikking gekregen over een beleef TV. De Beleef TV is een grote, interactieve mobiele activiteitentafel en activeert en stimuleert mensen met dementie met muziek, spellen en herinneringen van vroeger. Hierdoor worden de hersenen geprikkeld en worden zintuigen gestimuleerd. Daarnaast wordt een geluksgevoel opgewekt doordat mensen laagdrempelige successen behalen. Door deelnemers van het DOP worden er fanatiek spelletjes als memory, kruiswoordpuzzels en bordspellen op gespeeld. 

Ons formulierenteam is een intermediair van het Jeugdfonds Sport en Cultuur en stichting Kinderhulp. Door ouders te wijzen op de financiële mogelijkheden en te helpen bij een aanvraag ondersteunen we ouders die geen contributie of lesgeld kunnen betalen aan sport/cultuur verenigingen voor hun kinderen. Dit draagt eraan bij dat alle kinderen gelijke kansen krijgen op het gebied van o.a. deelname aan activiteiten en ook als het gaat om een financiële bijdrage voor bijvoorbeeld een fiets, een goed bed of een laptop.

De Dagopvang Ouderen Psychiatrie richt zich op ouderen met psychische en/of fysieke beperkingen die hier moeilijk mee om kunnen gaan. Het DOP versterkt onderlinge sociale contacten, richt zich op het voorkomen van eenzaamheid en draagt bij aan structuur, zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. We werken samen met verschillende organisaties waaronder de Bibliotheek, Meander, Humanitas en Lentis. Inmiddels worden ook de activiteiten vanuit ‘Actief in 't groen’ benut. De ouderen ervaren dat ze hier meer in beweging zijn. Ze koken samen en helpen bij bepaalde activiteiten en werkzaamheden. Ook wordt de verbinding met het buitenleven en de natuur versterkt. 

Preventie

Collectieve ondersteuning levert eveneens een belangrijke bijdrage aan preventie en vroegtijdige interventie. Zo zorgt de boodschappendienst er voor dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en gezond blijven koken. 

“Door de boodschappenvrijwilliger kan ik langer thuis blijven wonen. Zo heb ik een maatje die mij helpt, luistert en ik voel mij daardoor minder eenzaam. Ik ben zeer dankbaar. Mijn leven heeft meer zin. Ik heb genoten van het uitstapje met mijn boodschappenmaatje. Zonder haar lukt het mij niet om het alleen te doen. Zonder de boodschappendienst had ik het niet gered’.
deelnemer boodschappendienst.

Er worden activiteiten aangeboden om inwoners met een afnemend vermogen om dingen te begrijpen en te leren zo lang mogelijk actief te houden en mee te laten doen in de samenleving. Ook door laagdrempelig en goed vindbaar te zijn voor inwoners kunnen zij in een vroeg stadium hun ondersteuningsvraag kenbaar maken.

In juni is de Buurtschuur ondergebracht bij Buurthuis Noord Oost. Hiermee tracht het buurtwerk tevens het buurthuis te versterken. Een aantal vrijwilligers hebben het plan opgevat om, in samenwerking met de bibliotheek en het buurtwerk, een tweede Repair Café te starten vanuit de bibliotheek. Hier worden in samenwerking met deBasis Veendam ook al andere vormen van ondersteuning geboden op het gebied van zelfredzaamheid en (digitale) laaggeletterdheid.

“Een andere omgeving, contact met andere mensen, dit doet me goed!”
“Dat ik ben gevraagd om deel te nemen aan deze activiteit gaf mij het gevoel dat ik er toe doe.”
“Er kwam niemand op mijn verjaardag, maar de Buurtschuur dacht aan mij!”
Deelnemers van de Buurtschuur

Onze ketenpartners, zoals de huisartsen (ook in relatie tot welzijn op recept), scholen, gemeente of GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) instellingen spelen ook een belangrijke rol wanneer het gaat om preventie. Door een inwoner vroegtijdig naar deBasis Veendam door te verwijzen kan voorkomen worden dat deze verder vast loopt en een zwaardere vorm van ondersteuning nodig heeft.

Preventief werken is ook één van de doelen van de ontmoetingsbijeenkomsten voor mantelzorgers. Door mantelzorgers te bereiken en actief hun ondersteuningsvragen op te halen worden ze ontlast. Het versterkt het gevoel dat de mantelzorger er niet alleen voor staat en wordt ondersteund. Het biedt een veilige plek om gedachten en ervaringen te delen met ‘lotgenoten’, sociaal werkers en deskundigen. Ook kunnen ze zo worden voorzien van nuttige informatie. 

Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid (jezelf kunnen redden) heeft invloed op verschillende levensgebieden. Het stimuleren van zelfredzaamheid kan (intensivering van) zorg uitstellen of zelfs voorkomen. deBasis Veendam biedt diverse trainingen en (gezamenlijke) activiteiten die inwoners de mogelijkheid biedt om meer regie te nemen over hun eigen situatie en daarmee hun eigen welzijn.

In samenwerking met Web in de Wijk, de bibliotheek en het taalhuis helpen digi-coaches inwoners met digitale vragen om de digitale zelfredzaamheid van inwoners te versterken. In een maatschappij die steeds meer digitaal wordt is digitale zelfredzaamheid een voordeel. In 2024 zijn 86 inwoners geholpen door de inzet van digi-coaches.

deBasis Veendam helpt ook inwoners op het gebied van financiële zelfredzaamheid. Het formulierenteam biedt wekelijks een inloopspreekuur waarbij inwoners, zonder afspraak, langs kunnen komen. Inwoners kunnen met uiteenlopende vragen terecht bij de medewerkers. Vragen kunnen onder andere gaan over toeslagen, de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), of aanvraag voor een uitkering. 

Vrijwilligerswerk

Het steunpunt vrijwilligerswerk Veendam wordt bemenst door twee vrijwilligers en is er voor iedereen die vrijwilligerswerk wil doen of een vrijwilliger nodig heeft. Inwoners kunnen terecht bij het steunpunt voor:

  • het zoeken van vacatures in de digitale vacaturebank
  • het plaatsen van vacatures om vrijwilligers te vinden
  • informatie, advies en belangenbehartiging (voor vrijwilligers en organisaties)
  • online trainingen voor vrijwilligers.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk, intussen bekend als Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) heeft veel contacten in de gemeente Veendam. Er wordt samen gewerkt met zo’n 60  verschillende organisaties en er wordt bemiddeld tussen de toekomstige vrijwilliger en organisatie. Het VIP denkt mee met de vrijwilligers en de organisaties. Daarnaast organiseert het VIP ook een dag voor bedrijven waarop hun medewerkers vrijgesteld worden om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast kunnen inwoners ook vragen stellen over maatschappelijke stages. Wanneer hier belangstelling voor is kan er, na de toestemming van de mentor van de school, contact opgenomen worden met de organisatie.

Tevens werkt deBasis Veendam zelf ook met vrijwilligers. 57 vrijwilligers worden ingezet bij de maaltijdkring, boodschappendienst en de klussendienst. En we werken met ervaringsdeskundigen die op het gebied van LVB (licht verstandelijk beperkt) en GGZ onder andere gastlessen/ workshops geven op scholen. 

“88 contacten zijn er geweest met toekomstige vrijwilligers en deze hebben allemaal een plekje gevonden waar ze hun talenten kunnen inzetten”
Vrijwilliger Steunpunt

“Ik heb nieuwe ervaringen opgedaan en een hele nieuwe wereld gezien”
Deelnemer steunpunt

Schoolmaatschappelijk werk

Op diverse scholen in Veendam wordt er individuele ondersteuning geboden aan jongeren met een hulpvraag. Het schoolmaatschappelijk werk (SMW) is goed zichtbaar en bereikbaar op scholen. Intern begeleiders en leerkrachten weten het SMW te vinden wanneer zij casuïstiek willen bespreken of kinderen willen aanmelden. Het SMW-team is laagdrempelig en kan snel starten, wat het mogelijk maakt om vroeg in het proces in te grijpen. Er wordt gewerkt zonder wachtlijst, wat het SMW in staat stelt om preventief veel te betekenen voor gezinnen. Dit voorkomt vaak dat er zwaardere hulpverlening nodig is of dat een situatie moet worden opgeschaald naar specialistische zorg. Het voorkomen van escalatie is een van de belangrijkste speerpunten van SMW.

Een ander belangrijk onderdeel van het werk het SMW is het uitvoeren van huisbezoeken bij alle nieuwe leerlingen op het speciaal onderwijs. Dit maakt het mogelijk om op een laagdrempelige manier kennis te maken met ouders, de drempel voor hulp te verlagen en belangrijke informatie over de thuissituatie te verzamelen voor de school. Dit draagt bij aan een solide basis voor een eventueel verder traject.

Door de korte lijnen met ouders, praktijkondersteuners, Team Jeugd, de GGD en intern begeleiders verlopen SMW trajecten vlot en kan er snel geschakeld worden.

Vanuit het JEP worden op veel basisscholen JOS-ers ( Jeugd Ondersteuners op School) ingezet. Wij werken met goed met hen samen vanuit onze verschillende expertises. Wanneer er in een traject van SMW aanvullende expertise nodig is vaak omdat bijvoorbeeld de casus zwaardere problematiek kent wordt in een warme overdracht de ondersteuning overgedragen. Wel voeren we dan nog een evaluatiegesprek met de kind en ouders. Andersom weet de JOS-er het SMW goed te vinden.

Daarnaast maakt de SMW’er deel uit van het Zorg Advies Team, waarin ook externe partners zoals jeugdhulp, GGZ en de politie vertegenwoordigd zijn. Aanmeldingen voor het SMW komen doorgaans vanuit de ondersteuningsteams of via de GGD, naar aanleiding van het jaarlijkse online onderzoek naar het welzijn en welbevinden van de leerlingen.

Samenlevingsopbouw

Het buurt- en opbouwwerk richt zich op het verbeteren van de woon- en leefomstandigheden van de inwoners van de buurt of wijk. De werkers ondersteunen en stimuleren initiatieven en het meedoen van inwoners. Zij richt zich op de analyse en vraag in de wijk zodat de collectieve activiteiten hierop afgestemd kunnen worden. We willen zichtbaar in de wijk aanwezig zijn. Hierdoor kunnen inwoners, waar mogelijk, in een vroeg stadium hun hulpvraag kenbaar maken. Hiermee kunnen we ook vroegtijdig belangrijke signalen ophalen. De buurtwerker gaat in op verschillende signalen van overlast en zorgen in de buurt. Hierdoor blijft de leefbaarheid in een wijk op peil en kunnen pro actief verbeteringen worden toegepast. De buurt- en opbouwwerkers werken zoveel mogelijk samen met de inwoners.

Een voorbeeld van initiatieven van de buurtwerker is de buurtbijeenkomst welke is georganiseerd in de omgeving Nieuwstraat. Er was sprake van achteruitgang, met name de omgeving rondom de speelplek was in slechte staat. Wensen en aandachtspunten zijn opgehaald  en vastgelegd. Ook is de speelplek tijdens deze bijeenkomst samen met inwoners (groot en klein) opgeruimd.

deBasis Veendam heeft een aantal buurtwerkers die ingezet worden als zogenoemde wijk coördinatoren. Zij zijn onderverdeeld in de alle wijken/dorpen in Veendam.

Voorbeelden van initiatieven in de wijk/buurt zijn bijvoorbeeld koffieochtenden, inzet voor tuinonderhoud, Repair café waarbij elektrische apparaten een tweede leven krijgen, de Buurtschuur en een speeltuinvereniging.

“Ik vond het super leuk om met zoveel kinderen buiten te spelen! Wanneer is de volgende keer?”
Deelnemer speeltuintour

“Door deze koffieochtenden heb ik meer mensen uit de buurt leren kennen en is mijn netwerk vergroot”
Deelnemer koffieochtend

Digitale laaggeletterdheid

In Oost-Groningen is vanuit de Regiodeal gewerkt met een proeftuin digitale laaggeletterdheid. Het doel van de proeftuin is de digitale vaardigheden van laaggeletterden te verbeteren. Dit door samen te werken met bestaande initiatieven in de regio, de inzet van digicoaches en een groepsaanpak op locatie zoals met de bibliotheek en het Noorderpoort. Web in de Wijk biedt cursussen en workshops aan om handiger te worden met de computer. Daarnaast bieden ze een inloopspreekuur voor vragen hierover.

Er waren in totaal 177 bijeenkomsten in het thema Laaggeletterdheid, waarmee 73 deelnemers zijn bereikt. 

Hulp bij digitale vaardigheden

Beginnende dementie

In 2024 is er wederom ingezet op een duurzaam aanbod voor ouderen en inwoners met dementie en hun mantelzorgers. Inwoners kunnen terecht bij bijvoorbeeld het Alzheimer café, 't Hoeske en het spreekuur geheugenproblemen welke in samenwerking met Zorggroep Meander georganiseerd wordt. 

Het Alzheimercafé is een ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers, familieleden, vrijwilligers en zorgprofessionals. Het café heeft als doel het bieden van een luisterend oor en tevens mensen te informeren over dementie. Elke ontmoeting heeft een thema welke gelinkt is aan alzheimer/dementie. Per bijeenkomst komen er rond de 20 bezoekers. 

Ook in 't Hoeske worden activiteiten aangeboden voor mensen die te maken krijgen met cognitieve achteruitgang. Hier worden spelochtenden georganiseerd waar deelnemers samen met een begeleider aan kunnen deelnemen. Spellen die gespeeld worden, worden geleend van de Breinbieb. De spellen van de Breinbieb zijn er specifiek op gericht om het geheugen te training. 

In samenwerking met Zorggroep Meander wordt er een spreekuur georganiseerd waar mensen die vragen hebben over geheugenproblemen terecht kunnen. Ook kunnen hier vragen gesteld worden over thuiszorg, dagactiviteiten, (inzet van) vrijwilligers etc. Het spreekuur wordt geleid door een casemanager van Zorggroep Meander en een sociaal werker van deBasis Veendam. 

'Na het vorige café konden wij weer verder; die avond heeft ons echt geholpen'

Echtpaar over de zorg voor hun moeder

Casusregie Huiselijk geweld

Vanuit deBasis Veendam zijn er een aantal medewerkers opgeleid als casusregisseurs rond de aanpak van huiselijk geweld. Via deze systemische aanpak wordt huiselijk geweld gestopt en in nauwe samenwerking met ketenpartners wordt risico gestuurde zorg in gezet. De casusregisseurs zijn voor langere tijd betrokken bij de casus. Vanuit deBasis Veendam leggen de casusregisseurs contact, met een inwoner of systeem. Er wordt uitgelegd welke hulp er geboden kan worden en welke interventies er zijn.

Er wordt actief samen gewerkt met ketenpartners als politie, VNN, Lentis, Acantus en de gemeente.

De casusregisseurs zijn geschoold in systeemgericht werken. Ze bekijken en bevragen het hele systeem. Hierbij is aandacht voor zowel pleger als slachtoffer. Er wordt een systeemanalyse gemaakt waarbij op elke niveau van het gezin wordt ingezoomd. Hierdoor komt er inzicht in het gehele plaatje en kan er gericht gewerkt worden aan hulpvragen.  

In het laatste kwartaal van 2024 is er een toename te zien in het aantal aanmeldingen. Dit zijn zowel verwijzingen vanuit Veilig Thuis, als inwoners die zichzelf melden via bijv. het spreekuur of mail. Er is een grote vraag naar huisvesting na scheiding. In situaties waarbij er sprake is van huiselijk geweld is de druk extra hoog. De veiligheid van inwoners is hierbij in het geding wat maakt dat de vraag naar huisvesting erg urgent is. Toch lukt het, gezien de woningcrisis, maar moeilijk om geschikte woonruimte te vinden. Dit geeft extra druk bij medewerkers en zorgt voor veel aanvragen bij collega organisatie Wender.

In 2025 gaat er verder gebouwd worden aan de samenwerking met Team Jeugd van de gemeente en Veilig Thuis. Er is een aanzet gemaakt voor het organiseren van een overdrachtstafel om korte lijnen en een vlotte samenwerking te bevorderen. 

Versie: v8.2.38

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report