Spring naar inhoud

Ondersteuning collectief

Ondersteuning collectief

deBasis Veendam heeft een breed aanbod aan collectieve activiteiten waarbij ingespeeld wordt op de vraag van de inwoners. Eén van de speerpunten van deBasis Veendam is een verschuiving van individuele trajecten naar collectieve trajecten. Inwoners kunnen laagdrempelig gebruik maken van collectieve trajecten. Dit draagt bij aan hun eigen regie op welzijn en gezondheid. Het geeft mensen de kans om hun netwerk te vergroten en om te kijken naar een ander. Samenlevingsinitiatieven en collectieve activiteiten bevorderen niet alleen persoonlijke groei. Ze dragen vooral ook bij aan het versterken van de sociale basis en het bieden van duurzame oplossingen. Dat versterkt de veerkracht van de inwoners. 

Ook in 2024 is wederom nadruk gelegd op meer gebruik te maken van de mogelijkheden van collectieve ondersteuning. In 2023 was dit ook terug te zien in de resultaten. Het doel voor 2024 bleef om dit verder uit te breiden en nog meer de beweging te maken van individuele naar collectieve ondersteuning.

In 2024 zijn er minder trajecten ingezet, echter is er wel een toename te zien in het aantal bijeenkomsten en in het aantal (niet unieke) deelnemers. Voor het aantal bijeenkomsten geldt dat er een groei is van 4,1%. Voor het aantal deelnemers is een groei van 13,1% te zien ten opzichte van 2023. 

Collectieve trajecten 2024
Aantal trajecten 145
Aantal bijeenkomsten 1940
Aantal deelnemers 11.361

De oorzaak van de daling van het aantal trajecten is dat zij in de registratie in elkaar zijn geschoven, omdat ze onderdeel van het geheel zijn. Daarnaast hebben we keuzes gemaakt in welke trajecten het meeste bijdragen. Het aantal bijeenkomsten en het aantal deelnemers is wel gegroeid.  

Niet alle deelnemers komen via een aanmelding bij het voordeurteam van deBasis Veendam binnen bij een collectief traject. Inmiddels zien we dat ook veel mensen collectieve activiteiten in de wijk weten te vinden en rechtstreeks deelnemen aan onze en overige samenlevingsinitiatieven.  

Collectieve ondersteuning is niet altijd passend of toereikend met betrekking tot de diverse behoeften en vragen van inwoners. Het belang van individuele ondersteuning komt naar voren wanneer specifieke situaties, kwetsbaarheden of unieke omstandigheden vragen om een meer afgestemde vorm van ondersteuning. Deze benadering stelt ons in staat om niet alleen te focussen op specifieke hulpvragen maar ook te kijken naar de onderliggende oorzaken. Daarbij staat ook het versterken van de eigen kracht en regie van de inwoner centraal.

Ontmoeting

Vormen van collectieve dienstverlening

Binnen collectieve ondersteuning zijn vijf vormen te onderscheiden;

1. Open groep met inloop: Inwoners kunnen hier zonder aanmelding binnenlopen om mee te doen of een kijkje te nemen. De Inloop in Veenkompas, waar inwoners vrijwel dagelijks terecht kunnen voor ontmoeting met koffie of thee en leuke activiteiten, is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast is er bijv. het Alzheimer Café waar lotgenoten en naasten mee kunnen praten over dementie. 

2. Open groep éénmalig: In de zomer van 2024 is er bijvoorbeeld een gezamenlijke barbecue geweest voor alle leeftijdscategorieën. Bewoners, familieleden en wijkbewoners konden elkaar ontmoeten en samen genieten van het eten. De DJ en band maakten het feest compleet.

3. Gesloten groep: Gesloten groepen zijn kleinschalige groepen met aanmelding vooraf en richt zich op specifieke doelgroepen. Voorbeelden hiervan zijn de Dagopvang Ouderen Psychiatrie (DOP), waar oudere inwoners met psychische problemen terecht kunnen voor een passende invulling van de dag en de KIES training om kinderen, jongeren en hun ouders te begeleiden bij een scheiding.

4. Ondersteuning zelforganisatie: Deze categorie richt zich op het ondersteunen van lokale collectieve initiatieven zoals bijvoorbeeld de wandelgroep waar inwoners samen wandelen, ontspannen en sociale contacten opdoen. Ook Web in de Wijk, waar inwoners terecht kunnen voor cursussen en workshops die ze wegwijs maken in de digitale wereld, is een voorbeeld van ondersteuning zelforganisatie. Ondersteuning wordt voornamelijk geboden door vrijwilligers. deBasis Veendam stimuleert deze initiatieven en verbindt vrijwillige en professionele organisaties met elkaar.

5. Deelname aan (professionele) netwerkoverleggen: Het gaat hierbij om betrokkenheid van deBasis Veendam bij lokale en/of regionale netwerken en samenwerkingsverbanden. Zoals bijvoorbeeld de deelname aan het ondersteuningsteam van de Winkler Prins in Veendam. Vanuit School Maatschappelijk Werk (SMW) wordt ondersteuning geboden aan docenten bij het begeleiden van leerlingen met problemen en het eventueel in beeld brengen van een vervolgtraject voor deze leerlingen. Andere voorbeelden van netwerkoverleggen zijn de werkgroep Eén tegen eenzaamheid en het lokale Netwerk Dementie Veendam. Dit is een samenwerkingsverband van partijen die zich bezighouden met het verbeteren van dementiezorg. Ook schuiven casusregisseurs van deBasis Veendam om de week aan bij een netwerkoverleg van de OGGZ. 
Bij dergelijke netwerkoverleggen ligt de nadruk op integraal en interdisciplinair werken.

Type collectief traject Aantal trajecten Aantal bijeenkomsten Aantal deelnemers
Open groep met inloop 46 906 9400
Gesloten groep 44 802 625
Ondersteuning zelforganisatie 16 84 1075
Deelname aan netwerkoverleggen 34 146 176
Open groep eenmalig 4 2 85

Met name bij de open groepen met inloop is in 2024 een toename in het aantal bijeenkomsten en het aantal deelnemers te zien. Deze toename is ook te zien bij de deelname aan netwerkoverleggen. Wij laten hier mee zien een belangrijke netwerkpartner te zijn waar de gemeente en inwoners op kunnen rekenen.  

Activiteiten

deBasis Veendam heeft een breed aanbod aan collectieve activiteiten waarbij ingespeeld wordt op de vraag van de inwoners. Eén van de speerpunten is een verschuiving van individuele trajecten naar collectieve trajecten. Inwoners kunnen laagdrempelig gebruik maken van collectieve trajecten. Dit draagt bij aan hun eigen regie op welzijn en gezondheid. Het geeft mensen de kans om hun netwerk te vergroten en om te kijken naar een ander. Op inwoners gerichte initiatieven en collectieve activiteiten bevorderen niet alleen persoonlijke groei, maar dragen vooral ook bij aan het versterken van de sociale basis en het bieden van duurzame oplossingen die de veerkracht van inwoners versterken.  

De behoefte aan zorg en ondersteuning voor ouderen is de laatste jaren aan het toenemen. Dit komt mede door de vergrijzing. Ouderen ervaren doorgaans meer gezondheidsproblemen dan de jongere generaties. Eveneens is er veel vraag op het gebied van geestelijke gezondheid. Dit komt onder andere door lange wachtlijsten bij en een afname aan aanbod in de reguliere zorg.

Collectieve activiteiten zijn een goede aanvulling op individuele ondersteuning en/of kunnen individuele ondersteuning voorkomen. Collectieve activiteiten bevorderen sociale interactie, gemeenschapsbetrokkenheid en gedeelde ervaringen. Dit zorgt er voor dat inwoners meer sociale steun en verbondenheid ervaren, wat lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid bevordert. Het is van belang om het aanbod van collectieve ondersteuning passend te (blijven) maken bij de hulpvragen. Hier is deBasis Veendam dan ook scherp op.  

Samen eten

Leeftijdscategorieën

Onderstaande tabel laat zien welke leeftijdscategorieën er bereikt zijn met de collectieve initiatieven van deBasis Veendam.  Ondanks dat de algemene voorziening bedoeld is voor volwassenen registreren we ook de jongere gezinsleden die betrokken zijn. Daarnaast wordt leeftijdscategorie 0-18 jaar eveneens bereikt door initiatieven in de buurten en wijken.

Leeftijdscategorie Aantal collectieve trajecten Aantal bijeenkomsten
0-4 jaar 22 150
4-12 jaar 42 288
12-18 jaar 27 190
18-27 jaar 59 759
27-55 jaar 87 1168
55-75 jaar 97 1641
75-85 jaar 87 1466
85+ 77 1314

Versie: v8.2.38

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report