Spring naar inhoud

Projecten

Projecten

Welzijn op recept

Welzijn op Recept (WoR) is een kortdurende oplossingsgerichte interventie, die zich vooral richt op sociale activering en niet op het behandelen van onderliggende problemen. De welzijnscoach is niet opgeleid om met zwaardere ziektebeelden om te gaan. ‘Verkeerde’ verwijzingen die bij de welzijnscoach komen, verwijst de welzijnscoach niet terug naar de huisarts, maar naar waar zij wel thuis horen. Welzijn op Recept richt zich op de patiëntengroep met psychosociale klachten die regelmatig bij de huisarts komen.

Hierbij is belangrijk:

  • Inschatting wel of niet doorverwijzen, door te kijken naar de zwaarte van de problematiek
  • Is de patiënt zelf gemotiveerd om iets aan zijn situatie te veranderen.
  • Is de patiënt bereid iets anders te proberen.

Niet-medische klachten van patiënten, die hun oorzaak vinden in de sociale of fysieke leefomgeving, kunnen ook worden opgepakt binnen het sociaal domein. De inzet van welzijnscoaches vanuit deBasis Veendam is erop gericht deze inwoners op een passender wijze te ondersteunen. Hierdoor wordt ook de druk op de huisartsenpraktijken verminderd. Zo wordt, op basis van het positieve gezondheid gespreksmodel, samen met de inwoner besproken welke mogelijke stappen belangrijk zijn om klachten op te lossen. En kunnen inwoners gebruik maken van beschikbare mogelijkheden zoals ook de activiteiten vanuit deBasis Veendam.

De samenwerking met betrokken huisartsen verloopt constructief, met korte lijnen tussen de huisarts, de praktijkondersteuner en de welzijnscoaches. De samenwerking richt zich op het activeren van inwoners en het bieden van een passende plek om actief deel te nemen aan de samenleving. Dit vergroot hun welbevinden.  

In 2024 zijn er 42 mensen ondersteund door de welzijnscoaches. Het gespreksmodel van Positieve Gezondheid wordt gebruikt bij de start van de ondersteuning.  Aan de hand hiervan wordt samen met de inwoner bepaald wat een passende vervolgstap is. Welzijnscoaches putten hierbij uit hun kennis over de mogelijkheden in Veendam. Vanuit een WoR traject is er een gemakkelijke doorstroom wanneer een vorm van collectieve inzet vanuit deBasis Veendam ondersteunend kan zijn, bijvoorbeeld via “het Repair café” of "Actief in ’t Groen". Daarnaast worden ook andere activeringsmogelijkheden, zoals ontmoetingen en sociale vaardigheidstrainingen benut.

Provincie breed, via Gezond Groningen, wordt er regionaal samengewerkt tussen gemeenten, welzijnsorganisaties en de huisartsen. Ook om de doorontwikkeling en het monitoren op een zelfde wijze vorm en inhoud te geven zodat resultaten beter met elkaar vergeleken kunnen worden.  

Ambulante nazorg bij uitstroom Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang

deBasis Veendam heeft een opdracht op het gebied van ambulante nazorg bij uitstroom uit Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Dit loopt sinds 1 januari 2023 voor een periode van drie jaar.  

In 2024 zijn er 13 trajecten actief geweest. Van deze 13 zijn er negen afgesloten. De doelgroep omvat inwoners die in een beschermd-wonen-omgeving of in de maatschappelijke opvang verblijven en die de overstap maken naar een zelfstandige woning in de wijk.

Huiskamer Noordwest

Noordwest op zijn Best

'Noordwest op zijn Best' is een samenwerking tussen deBasis Veendam, wooncorporatie Acantus, commissie huurzaken, Regionaal woon en leefbaarheidsplan Oost-Groningen en de gemeente Veendam.

In en rondom de Vredenrustlaan, de Topstraat en de Minervastraat loopt het project ‘Noordwest op zijn best’, een sociale en fysieke aanpak. Het doel is om te zorgen dat het voor nu en in de toekomst fijn wonen is en inwoners zichzelf versterken in sociaal opzicht. In Noordwest wordt van alles georganiseerd zowel in de buurthuiskamer als in de buurt. 

De werkgroep 'Schoon, Heel en Veilig' bestaat uit acht betrokken bewoners uit Noordwest, die de afgelopen jaren zijn geworven. De werkgroep werkt aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Onder begeleiding van opbouwwerker komt de groep regelmatig bijeen om plannen te maken, activiteiten voor te bereiden en onderling af te stemmen. De leden ruimen maandelijks zwerfvuil op in de wijk en onderhouden, op verzoek, tuinen van huurders die dit zelf niet meer kunnen. Ze fungeren tevens als klankbordgroep voor de gemeente en Acantus bij herinrichting van de wijk.

In 2024 is binnen de werkgroep ‘Schoon, Heel en Veilig’ specifiek aandacht besteed aan de voortdurende overlast van afvalcontainers, zwerfvuil en winkelwagens. Bewoners waarderen deze aandacht en hopen daarnaast op snelle verbeteringen van de achterpaden en verkeersveiligheid. 

Inzet vanuit Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)

Samen met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) bouwt deBasis Veendam aan een gezond en actief leven van haar inwoners. Doelen vanuit het GALA voor de gemeente Veendam zijn het verstevigen van de sociale basis, het verminderen van eenzaamheid en het ontlasten van mantelzorgers. Deze doelen dragen uiteindelijk bij aan een betere mentale en fysieke gezondheid en voorziet in een aanpak voor inwoners met beginnende dementie.

De aanpak van GALA is in 2024 ingezet bij het project 'Actief in het groen' en bij de Buurtschuur. In samenwerking met deelnemers worden er gedurende drie dagen in de week activiteiten aangeboden onder de noemer 'actief in het groen'. Dit met als doel om inwoners te versterken in het benutten van hun mogelijkheden en talenten, om eenzaamheid te verminderen. Een mooi gevolg is ook dat mantelzorgers worden ontlast.

De aanpak draagt ook bij aan het versterken van fysieke (lichamelijke) en mentale gezondheid en voorziet in een aanpak voor inwoners met beginnende dementie.

'Actief in het groen' bereikt en ondersteunt veel inwoners door middel van diverse activiteiten zoals onder andere; koffie ochtenden, spelochtenden en wandelactiviteiten. In 2024 hebben er ruim 1600 inwoners deelgenomen aan activiteiten van 'actief in het groen'. 

Daarnaast wordt de aanpak van GALA ingezet bij de Buurtschuur. In de buurtschuur worden diverse buurtactiviteiten georganiseerd. In juni is er, in samenwerking met diverse wijkpartijen, een zomermarkt georganiseerd. Hiermee is de samenwerking en cohesie tussen ouderen en jongeren/kinderen versterkt. Tevens richt de Buurtschuur zich op het door ontwikkelen van de Shop voor Nop, waar tweedehands spullen een tweede kans krijgen. Een ander initiatief van de buurtschuur is het Kind Cadeau. Dit is een activeringsproject waarbij deelnemers verjaardagstasjes maken voor kwetsbare gezinnen. In 2024 zijn er maar liefst 35 van deze tasjes uitgedeeld aan kwetsbare gezinnen. 

 In 2024 zijn afspraken gemaakt over het beheer van ’t Hoeske. Dit wordt opgepakt door de gemeente en daarmee is deBasis Veendam huurder van ’t Hoeske geworden. Ondersteuning bij activiteiten die onder verantwoordelijkheid van het beheer van ’t Hoeske horen worden goed met elkaar afgestemd.  

Hulp bij financiële problemen

Vroegsignalering

Het waterbedrijf, de energieleverancier, de verhuurder of zorgverzekering zijn vanuit de Wet gemeentelijke schulphulpverlening verplicht om meldingen te doen bij de gemeente als er sprake is van een betalingsachterstand. deBasis Veendam krijgt meldingen binnen via de gemeente van openstaande rekeningen (huur, energie, zorgverzekering). Inwoners die dit betreft krijgen een brief en afhankelijk van de hoogte van de achterstand een telefoontje of een huisbezoek. Hierdoor kunnen mensen in een vroeg stadium bereikt worden en kunnen zij ondersteuning aangeboden krijgen. 

Inwoners waarderen het dat er contact met hun wordt gezocht. Een enkeling reageert verbaasd omdat hun gegevens ‘zomaar’ gedeeld worden. Voor sommige inwoners wordt het ervaren als een signaal, omdat ze vergeten zijn de huur te betalen. Een aantal inwoners geeft aan hulp te kunnen gebruiken. Deze inwoners kunnen een gesprek krijgen om te bekijken hoe groot de achterstanden zijn en waar zij binnen de financiën tegenaan lopen. De sociaal werker van deBasis Veendam kan de inwoner dan bijvoorbeeld doorverwijzen naar een schulphulpmaatje of de VKB (Volkskredietbank). Indien nodig gaat de sociaal werker met inwoners mee naar een intakegesprek van de VKB of naar een gesprek bij de gemeente. Onder een vastgesteld bedrag met de uitvoerders van vroeg signalering (“Vroeg eropaf-team”) mogen de sociaal werkers samen met de inwoners een betalingsregeling treffen. Dit is een onderdeel van vroeg signalering en schuldendienstverlening.

Versie: v8.2.38

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report