
Transformatie en uitvoering opdracht
In 2024 hebben we als het gaat om de organisatie stabieler kunnen werken omdat onze processen en de bedrijfsvoering steeds beter op orde zijn. Echter 2024 stond ook in het teken van een verdere doorontwikkeling en borging. Dit echter wederom onder druk van een afnemend beschikbaar budget waarbij er keuzes nodig waren. In 2024 was er een laatste financiële taakstelling van €200.000.
Ook was er een ontwikkeling waarin we de inzet op maatwerktrajecten hebben kunnen ombuigen naar individuele- en collectieve trajecten zodat er geen maatwerk meer nodig is. Denk aan ambulante begeleiding, maatschappelijk werk en de collectieve activiteiten. We zien dat de gemiddelde doorlooptijd iets aan het afnemen is.
Verder is wederom ingezet op het verbeteren en uitbreiden van ons collectieve aanbod. We kijken goed naar dat wat nodig is en bijdraagt. We zien dat er een uitbreiding van bijeenkomsten en aantal deelnemers heeft plaats gevonden. In 2025 gaan we werken aan gebiedsgerichte plannen zodat we vraag en aanbod nog beter op elkaar af kunnen stemmen. Echter zijn we wel aan de grenzen van onze mogelijkheden, gezien het beschikbare budget. Dit dwingt ons ook om nog meer in te zetten op het ondersteunen van bewonersinitiatieven en ook om weer los te laten als het loopt.
Met de middelen die beschikbaar komen vanuit de sociale/zorg programma’s landelijk en in Groningen, willen we graag onze expertise en ervaring inzetten voor noodzakelijke ontwikkelingen.
deBasis Veendam blijft invulling gegeven aan de inzet van informele zorg, meer collectieve interventies en activiteiten, minder versnippering en integraal denken en doen. Dit zijn belangrijke pijlers die we, onder de transformatie uitdaging, met een voortuitziende blik met elkaar zijn aangegaan. We delen ook graag onze ervaringen tot nu toe met andere gemeenten en organisaties.
Want de toegang tot laagdrempelige ondersteuning is minder versnipperd. Met minder partijen wordt effectieve ondersteuning dichtbij inwoners geleverd. Inzet op eigen regie, normaliseren en deelnemen aan de samenleving (collectieve activiteiten) zijn belangrijke instrumenten om de doelstellingen te realiseren.
Een mooi voorbeeld van de samenwerking is het consultatieoverleg dat elke donderdag plaats vindt bij deBasis in Veendam. Een vast aantal professionals vanuit het voordeurteam, (school) maatschappelijk werk, ambulant begeleiders, buurtwerkers en jongerenwerk is aanwezig zodat alle kennis en expertise aan tafel zit. En externe partners sluiten bij deze bijeenkomsten aan op basis van het te bespreken onderwerp. Zo maken medewerkers van o.a. het jeugdteam van de gemeente Veendam, JEP, de GGD, bewindvoering, Volkskredietbank, palliatieve thuiszorg en natuurlijk onze kernpartners vanuit de AVMO hier gebruik van. Daardoor kennen we elkaar ook in Veendam.
Al met al een mooie voorziening waar breed gebruik van wordt gemaakt en waar we trots op mogen zijn. Tijdens de periodieke overleggen met de gemeente bespreken we de stand van zaken: kwantitatief, kwalitatief en financieel. We kijken daarbij specifiek naar de kansen en risico’s. Wat gaat goed en waar zijn we tevreden over, wat is voor herhaling vatbaar en kunnen we verder uitbouwen. Waar zien we risico’s en afwijkingen, waar we op bijsturen en herijken. Voor deBasis Veendam is de gemeente Veendam niet alleen haar opdrachtgever maar ook een onmisbare waardevolle partner in het laten slagen van haar dienstverlening gerelateerd aan de uitvoering van de WMO begeleiding en welzijnstaken.