Spring naar inhoud

2022 Nabijheid en afstand

Nabijheid in cijfers

Voorwoord

Binnen Tintengroep noemen we onze mensen professionals. Het woord 'professional' vindt zijn ontstaan in het Latijnse woord 'profiteri'. Dat betekent: 'openlijk verklaren'. Openlijk kunnen vertellen over de betekenis van ons werk is en blijft ontzettend belangrijk. Ook dat is nodig om tijdens verandering nabij te kunnen zijn.

Met trots presenteer ik dit jaarverslag, waarin we terugkijken op het enerverende jaar 2022. Het afgelopen jaar bracht talrijke sociale vraagstukken met zich mee. De effecten daarvan zien we in het welzijn als geen ander. Een toenemend gevoel van vervreemding, groeiende ongelijkheid, sociale isolatie. Mensen kloppen bij ons aan vanwege financiële zorgen. Dat blijkt ook dit jaar uit onze data, waar we in hoofdstuk 2 verder op ingaan.
We zien dagelijks wat geldzorgen in mensenlevens aanrichten. In deze tijden nabij blijven is onmisbaar. Fysiek, door in de buurt te zijn. En persoonlijk, door mensen het gevoel van vertrouwen en veiligheid te geven. Het gedachtengoed van Martha Nussbaum dat onderdeel is van ons DNA is en blijft relevant. Nussbaum benadrukt het belang van empathie, het luisteren naar mensen en het creëren van veilige en vertrouwde omgevingen waarin zij hun verhaal kunnen delen. Ieder mens is soms kwetsbaar. We hebben met z’n allen actief gewerkt aan het bouwen en behouden van betekenisvolle relaties en het stimuleren van verbinding binnen onze gemeenten. daar mogen we trots op zijn.

Dat we als samenleving een manier vonden om met het coronavirus te leven zonder de samenleving 'op slot' te zetten, zorgde dat de wereld voor velen 'terug naar normaal' ging. In ons werk hebben we willen leren van alles dat de pandemie met zich mee bracht. Het onderzoek dat CMO STAMM organisatiebreed voor ons deed geeft daarvoor waardevolle inzichten.
In de laatste golven van de pandemie startte de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Veel van onze organisaties zijn direct geconfronteerd met de stroom van vluchtelingen die op gang kwam. Mensen die veiligheid en onderdak zochten. In samenwerking met inwoners, gemeente en tal van partners zetten we ons in voor deze mensen. Tegelijkertijd zijn de financiële en economische gevolgen van de oorlog groot en raken ze iedereen, ook eigen medewerkers. 

In de ontwikkeling van onze groep is nabijheid op verschillende manieren van invloed geweest. Intern voerden we inhoudelijke en constructieve gesprekken met de GOR en de cliëntenraad. In de ontwikkeling van de groep sloot Carrefour in 2022 aan bij Tintengroep. We mochten nieuwe collega's verwelkomen en over en weer van elkaar leren. In Veendam ontstond vanuit een aanbesteding door de gemeente de nieuwe organisatie deBasis, een samenwerking tussen Compaen en Cosis. Samen met diverse andere partijen, zoals Coöperatie Dichtbij, zorgt deBasis voor de uitvoering van de AVMO in Veendam. 

Wat is onze plek in het sociaal domein en hoe blijven we flexibel én koersvast? Nu en straks nabij zijn vraagt van ons om daar continu aandacht voor te houden. De uitkomsten van het onderzoek naar het geheim van sociaal werk helpen ons daarbij. We weten wat sociaal werk bewerkstelligt. Nu is het aan ons om dat uit te dragen en zichtbaar te maken en houden. Zodat inwoners, gemeenten, scholen, huisartsen, vrijwilligersorganisaties, ggz, wijkverpleegkundigen en alle andere partijen die in het sociaal domein actief zijn weten hoe wij nabijheid invullen. En wat we samen voor inwoners kunnen betekenen.

Samen zijn we op pad. En in nabijheid vinden we elkaar.

Johan Brongers

Bestuurder Tintengroep

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report