Spring naar inhoud

Alleen ga je snel, samen kom je verder

Het geheim van sociaal werk

Op 15 juni heeft Tintengroep in samenwerking met Sociaal Werk Nederland (SWN) het congres ‘Sociaal werk en Armoedebeleid; terug naar de bedoeling’ georganiseerd. Zo’n 250 deelnemers hebben elkaar ontmoet, kennis gedeeld en van elkaar geleerd. Via een videoboodschap heeft minister Carola Schouten het belang van het thema armoede bevestigd en onderstreept dat het tijd is voor een “cultuuromslag van de overheid waarbij we niet uitgaan van systemen, maar van mensen”.

Het is tijd is voor een cultuuromslag van de overheid waarbij we niet uitgaan van systemen, maar van mensen

Hans van Ewijk (em. hoogleraar humanistiek en em. lector sociaal beleid en sociaal werk) vertelde over het onderzoek 'Het geheim van het sociaal werk', waarin de 10 elementen waarmee sociaal werk het verschil maakt beschreven zijn. Bevlogen deelde Hans zijn hartewens: “De mensen uit hun leefwereld halen om in de systeemwereld te behandelen werkt niet. We moeten veel meer investeren in de sociale verankering dichtbij huis”. Aansluitend vertelde Radboud Engbersen (projectleider sociale basis Movisie) over de resultaten van het rapport ‘Uit de duivelskring van armoede’. De 5 kapitaalvormen om armoede mee aan te pakken werden daarbij aangereikt. In diverse workshops vond verdere verdieping op de diverse thema’s plaats. 

Wat bewerkstelligt sociaal werk: De tien elementen als opbrengst van het onderzoek

  • Sociaal werkers gedragen zich als betrokken professionals die samen met de klant(en) een weg zoeken naar verbetering.
  • Sociaal werk richt zich op het sociaal functioneren van mensen: hoe ze zich gedragen en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Ze richten zich op socialiseren (verbinden met anderen en meedoen) en normaliseren (ont-stressen, niet te snel specialiseren en marginaliseren).
  • De kerntaken zijn begeleiden, ondersteunen, organiseren, activeren en mensen met elkaar verbinden.
  • Uitgangspunt is de mens in al zijn facetten en als deel van zijn omgeving te benaderen.
  • Sociaal werkers hebben een brede multidisciplinaire kennis, kennis van de sociale kaart, ervaringskennis en een intuïtief empathisch vermogen.
  • Sociaal werkers beschikken over een range aan vaardigheden. De klanten en ketenpartners benadrukken dat ze goed kunnen luisteren (gehoord en begrepen worden), enthousiasmeren, informeren, verbinden (met anderen, met de buurt, met instellingen, met werk, activiteiten) en samenwerken.
  • De basismethodiek is de planningscirkel van analyse tot afronding. Daarnaast beschikt het sociaal werk over een uitgebreid scala aan methodieken. Sociaal werkers gaan uit van onzeker weten en vinden samen met de klanten zoekend een weg.
  • Achter het label ‘sociaal werk’ bevindt zich een bont geheel van soorten werkers, doelgroepen en methodieken. Daarin ligt de kracht van het werk.
  • Sociaal werkers zijn gebiedsgebonden werkers. Ze kennen hun buurt en de buurt kent hen.
  • Doordat sociaal werkers er snel bij zijn, de tijd nemen, dicht bij de mensen zijn en zich concentreren op (lichte) begeleiding, dragen ze bij aan ont-stressen, verbeteren van de situatie, voorkomen ze verdere achteruitgang en te snelle specialisering.

De workshops

De sociale kant van de energietransitie

Hoe maak je energietransitie toegankelijk voor mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden? Heeft de sociaal werker een rol in de energietransitie? Het onderzoek dat Tintengroep deed op dit onderwerp vormt de basis voor het werk van projectleider Mireille Peletier. De workshop die zij samen met Edwin Luttik (senior adviseur SWN) Marcel van Leeuwen (directeur Mensenwerk Hogeland) en Willemijn Kleijn (manager Andes) heeft verzorgd ging over de sociale kant van de energietransitie.

Intergenerationele armoede

Hoe kan het onderzoek ‘Uit de duivelskring van armoede’ worden ingezet bij complexe vraagstukken rond intergenerationele armoede? Tijdens de workshop die Nel Kruit (directeur Welstad), Annemarieke van Egeraat (senior adviseur SWN) en Jerremy Groenendal (buurtmaatschappelijk werker Welstad) en Greet van Heusden (senior adviseur TTA) gaven werden deelnemers uitgedaagd de ‘vijf kapitaalsvormenbril’ op te zetten.

Het geheim van Sociaal Werk praktisch gemaakt

Wie nieuwsgierig was geworden door het verhaal van Hans van Ewijk, kon terecht bij de workshop van Henrieke Hofsteenge (directeur Sociaal Werk de Kop en Sociaal Werk De Kaai), Marleen Tent (Directeur Sedna) Annemiek Steenbeek (sociaal werker De Kop) en Dennis Jager (ervaringsdeskundige Welstad). Zij zetten de stap naar de praktijk met de centrale vraag : "Wat bewerkstelligt sociaal werk in het tegengaan van armoede?" 

Intergenerationele armoede

De goede stappen die de gemeente Oldambt samen met Sociaal Werk Oldambt en andere partners zet om de problematiek van armoede te doorbreken, werden gedeeld in de workshop van Mariken Ligtvoet (Manager Beleid gemeente Oldambt) en Merel Wassink (Beleidsadviseur Sociaal Domein Jeugd). Ze vertelden enthousiast en lieten zich ook door de deelnemers inspireren. Ernst Radius (sr. beleidsmedewerker SWN) vulde aan met kennis van landelijke informatie en voorbeelden. Het doel: ervaringen en tips delen. Ernst Radius, Gerda Andelbeek (Ervaringsdeskundige Sociaal Werk De Schans) en Joep Schuringa (Directeur Sociaal Werk De Schans) gingen samen met aanwezigen op zoek naar de kracht van het Sociaal Werk op het thema Jeugd en Armoede: kunnen we elkaar inspireren? Met lokale voorbeelden uit het Westerkwartier en landelijke voorbeelden ter inspiratie.

Lex Staal (directeur Sociaal Werk Nederland)
De overhandiging van de 2 rapporten
Radboud Engersen en Hans van Ewijk
Workshops

In gesprek

In gesprek met Tineke Huizinga

Op 6 oktober ging Eerste Kamerlid Tineke Huizinga (fractievoorzitter ChristenUnie in de Eerste Kamer) bij Sociaal Werk De Schans in gesprek met Bert Nederveen (wethouder gemeente Westerkwartier), Erna Muntendam (beleidsadviseur gemeente Westerkwartier), Gerjanne Römer (teamcoach Sociaal Werk De Schans) en Johan Brongers (bestuurder Tintengroep). Haar doel was om meer te horen over de vraagstukken waar inwoners mee te maken krijgen bij het aanvragen van toeslagen of andere tegemoetkomingen. Meer over dat gesprek lees je hier.

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report