Spring naar inhoud

Cijfermatige rapportage

1.1. Totaaloverzicht individuele ondersteuning

​1.1. Totaaloverzicht individuele ondersteuning

Onze individuele ondersteuning is te verdelen in drie ondersteuningsvormen, namelijk:

  • Informatie en advies: een ondersteuningsvraag valt onder informatie en advies wanneer een inwoner een relatief eenvoudige vraag heeft, die in de meeste gevallen na één contactmoment beantwoord kan worden. 
  • Leun en steuncontacten: in vergelijking met individuele trajecten gaat het bij leun en steuncontacten om hulpvragen die minder frequente ondersteuning van ons vragen. Het gaat hierbij vooral om ‘vinger aan de pols’ houden.  
  • Individuele trajecten: wij kiezen voor een individueel traject wanneer een inwoner een hulpvraag heeft die frequente ondersteuning van ons vraagt. Gedurende een individueel traject werken wij naar een concreet doel. 

In figuur 1 zijn, per ondersteuningsvorm, de aantallen van 2024 naast de voorafgaande twee jaren gezet. Het gaat hier om de casussen die in het betreffende jaar nieuw zijn opgestart. Daarbij valt op:

  • Bij de individuele trajecten zien we een stijgende lijn. Dit zien we niet alleen terug in onze data, ook de sociaal werkers zelf geven aan dat zij afgelopen jaar veel casuïstiek hebben opgepakt. Met de pilot schoolmaatschappelijk werk op de basisscholen en Welzijn op Recept hebben we een nieuwe doelgroep bereikt. Naar aanleiding van de stijging van individuele vragen, verkennen we welke vragen we collectief op kunnen pakken. Een voorbeeld van een collectieve activiteit waar we inspelen op vragen vanuit het basisonderwijs is de Brugklastraining.
  • Ook de informatie en adviesaanvragen zijn gestegen. Intern is aandacht besteed aan de registratie van deze ondersteuningsvorm.

Figuur 1: Aantal nieuw opgestarte casussen

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Periode 2022 2023 2024
Informatie en advies 473 459 576
leun en steun 25 21 22
Individuele trajecten 381 407 486

Het aantal casussen dat in dezelfde periode in behandeling stond (onze openstaande casussen) ligt hoger. In tabel 1 laten we de aantallen in behandeling zien voor 2024.

Bij individuele casussen rapporteren we de postcodes van de inwoners. Hierdoor hebben we inzicht in het aantal ondersteuningsvragen per gebiedsteam. Tabel 1 geeft het aantal ondersteuningsvragen van gebiedsteam Oost en gebiedsteam Noord-Zuid weer. De adressen buiten de gemeente betreffen voornamelijk schoolmaatschappelijk werk casussen, de onbekende adressen vooral informatie en adviesaanvragen. Daarbij valt op:

  • Het aantal individuele ondersteuningsvragen vanuit team Oost (Steenwijk) ligt behoorlijk hoger dan het aantal vanuit Team Noord-Zuid (Buitengebied). Een mogelijke verklaring is dat er in Steenwijk relatief meer sociale huurwoningen zijn. Een groot deel van onze doelgroep woont in de wijken met veel sociale huurwoningen, waaronder de doelgroep nieuwkomers. Daarnaast worden in de dorpen ook veel ondersteuningsvragen opgepakt door de kerken en netwerkpartners en kijkt men in de dorpen over het algemeen meer naar elkaar om (sterkere sociale cohesie).
  • Onze teams werken zoveel mogelijk gebiedsgericht. Bij een ongelijkmatige toestroom van ondersteuningsvragen, zoals nu het geval is, pakt team Noord-Zuid ook casussen op van team Oost.

Tabel 1: Aantallen per team

  individuele trajecten leun en steun informatie en advies
Steenwijk 394 25 399
Buitengebied 221 19 172
Buiten de gemeente 15 0 0
Gemeente breed of onbekend 16 1 62

1.2 De Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM)

​1.2 De Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM)

Met behulp van de zelfredzaamheid-matrix (ZRM) brengen wij de hulpvraag en de mate van zelfredzaamheid op verschillende domeinen (leefgebieden) van de inwoner in kaart. Figuur 2 laat zien op welke vijf hoofddomeinen de individuele trajecten in 2024 het meest waren gebaseerd. Daarbij valt op:

  • De meeste individuele trajecten hadden betrekking op het domein geestelijke gezondheid. Vooral binnen het schoolmaatschappelijk werk komen we veel ondersteuningsvragen op het gebied van geestelijke gezondheid tegen.
  • Vergeleken met 2023 en de eerste helft van 2024 is het verschil tussen geestelijke gezondheid en financiën groter geworden. Een verklaring voor de stijging van ondersteuningsvragen op het gebied van geestelijke gezondheid is dat inwoners in plaats van naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) steeds meer naar het voorliggend veld gaan. Initiatieven zoals schoolmaatschappelijk werk en Welzijn op Recept dragen bij aan deze beweging. Het aandeel financiële ondersteuningsvragen is mogelijk lager door de interventie vroegsignalering schulden. Deze zelfde trend zien we ook bij andere gemeenten waar we vanuit Tintengroep actief zijn.

Figuur 2: Top 5 ZRM-domeinen individuele trajecten

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

ZRM Hoofddomein Aantal casussen
Geestelijke gezondheid 251
Financien 208
Huiselijke relaties 86
Huisvesting 64
sociaal netwerk 47

Hoofddomeinen zijn de domeinen op de ZRM waar de ondersteuningsvraag van de inwoner en onze dienstverlening betrekking op hebben. Per inwoner kunnen er meerdere (hoofd)domeinen ingevuld worden.

Door middel van het invullen van een start- en een eindmeting maken we de mate van groei of stabilisatie in zelfredzaamheid zichtbaar. Waarbij groei niet altijd het doel van een traject hoeft te zijn, soms is stabilisatie al een mooi streven. Samen met de inwoner leggen we een concrete doelstelling vast ten aanzien van welke groei hij of zij op een ZRM-domein wil doormaken. Dit noemen we de doelscore. In tabel 2 laten we in percentages zien in hoeverre deze doelscores over het algemeen gerealiseerd zijn. Ook hier zijn de aantallen van 2024 naast de voorafgaande twee jaren gezet. Daarbij valt op:

  • In de eerste helft van 2024 viel het ons op dat het percentage doelrealisatie in de afgelopen jaren is gedaald. Nu aan het einde van 2024 zien we dat de doelrealisatie juist is gestegen (van 55,9% in de eerste helft van 2024 naar 63,3% over het gehele jaar 2024). Dit ondanks dat onze sociaal werkers aangeven dat de ondersteuningsvragen van inwoners complexer zijn geworden, waardoor je zou verwachten dat het realiseren van doelen ook complexer is.  Een verklaring voor de groei van de doelrealisatie is dat intern aandacht is besteed aan registratie en het stellen van realistische doelstellingen. Ook aandacht voor vakmanschap en scholing in methoden zoals de Triple-P dragen bij aan doelrealisatie.

Tabel 2: Doelrealisatie individuele trajecten

  2022 2023 2024
Doelrealisatie in percentages 61,5% 55,2% 63,3%

1.3 Leeftijdsopbouw individuele ondersteuning

​1.3 Leeftijdsopbouw individuele ondersteuning

Figuur 3 geeft de leeftijdsopbouw van de gezamenlijke drie individuele ondersteuningsvormen weer. Daarbij valt op:

  • We bereiken met onze individuele ondersteuning veel inwoners in de leeftijdscategorie 35 tot 55 jaar. Vergeleken met de 1e helft van 2024 springt de leeftijdscategorie 35-44 er nog meer uit. Binnen deze doelgroep zien we veel vraagstukken op het gebied van financiën, eenzaamheid, opvoeding en relatie (echtscheiding). Binnen onze collectieve ondersteuning pakken we deze vraagstukken op via onder andere de assertiviteitstrainingen en de budgetcursus Grip Op Je Geld. Daarnaast is door speciaal hiervoor getrainde sociaal werkers een collectieve variant van de Triple P methode (opvoedondersteuning) ontwikkeld. Voor de Triple P groep was dan ook veel belangstelling, de groep was snel vol.
  • Ten opzichte van 2023 hebben we minder ondersteuningsvragen ontvangen vanuit de doelgroep 18 – 27 jaar (2023: 104  casussen).
  • We hebben meer ondersteuningsvragen vanuit de doelgroep 75-85 ontvangen. (2023: 58 casussen). Dit is de doelgroep van de 75+ huisbezoeken, waaruit we onder andere individuele ondersteuningsvragen ophalen.

Figuur 3: Leeftijdsopbouw individuele ondersteuning

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Leeftijdscategorie Aantal
0 - 4 jaar 5
4 - 12 jaar 50
12 - 18 jaar 65
18 - 27 jaar 81
27 - 34 jaar 95
35 - 44 jaar 151
45 - 54 jaar 128
55 - 64 jaar 83
65 - 74 jaar 79
75 - 84 jaar 76
85+ 26

1.4 Verwijzingen

​1.4 Verwijzingen

In tabel 3 vergelijken we het aantal verwijzingen vanuit andere organisaties naar Sociaal Werk De Kop in 2024 met het aantal verwijzingen in 2023. Wanneer onze dienstverlening niet aansluit bij de ondersteuningsvraag van de inwoner, kiezen wij voor een warme overdracht naar een organisatie die beter aansluit bij de hulpvraag. Ook dit maken we in tabel 3 zichtbaar. Daarbij valt het volgende op:  

  • Het aantal verwijzingen vanuit de huisartspraktijken is ten opzichte van 2023 behoorlijk gestegen. Namelijk van 12 verwijzingen in 2023, naar 41 in 2024. 14 van de 41 verwijzingen zijn afkomstig vanuit Welzijn op Recept. In het vierde kwartaal van 2024 zijn we gestart met dit project. Daarnaast zijn er vanuit de POH - GGZ veel vragen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg naar voren gekomen, vanwege de grote toestroom aanvragen op dit gebied in de huisartspraktijken.
  • In zijn totaliteit is er minder vanuit de gemeente richting Sociaal Werk De kop verwezen (58 verwijzingen in 2024 versus 72 verwijzingen in 2023). Andersom is dit ook het geval (23 in 2024 versus 32 in 2023). Een mogelijke verklaring is dat door de intensievere samenwerking met de Toegang ondersteuningsvragen direct bij de juiste organisatie terechtkomen, waardoor verwijzen minder nodig is. Vanaf de tweede helft van 2024 kunnen we bij het afsluiten van een individuele casus aangeven met welke partij is samengewerkt. Daarin zien we inderdaad dat er veel binnen casuïstiek wordt samengewerkt met De Toegang.

Tabel 3: verwijzingen

Doorverwezen naar Sociaal Werk De Kop door Casussen opgestart 2023 Casussen opgestart 2024 Doorverwezen vanuit Sociaal Werk De Kop naar casussen afgesloten 2023 casussen afgesloten 2024
Ketenpartner 37 24 Ketenpartner 42 24
De Toegang 46 41 De Toegang 22 16
Gemeente - Overig 26 15 Gemeente - Overig 10 7
Huisarts/POH 12 41 Huisarts/POH 9 10
BO en VO 39 42 Schuldhulpverlening 4 3
GGD 5 7 Veilig Thuis 1 0
Gemeente- werk en inkomen NB 2 Vrijwilligersorganisatie of vereniging NB 2
woningbouw NB 4 Taalpunt N.v.t. 1
veilig thuis 4 3 Onderwijs NB 1
Zorginstelling NB 14 Zorginstelling NB 2
Overige 17 7 Overig 19 24
Totaal 186 200 Totaal 107 90

1.5 Klanttevredenheidsonderzoek

​1.5 Klanttevredenheidsonderzoek

In tabel 3 vergelijken we het aantal verwijzingen vanuit andere organisaties naar Sociaal Werk De Kop in 2024 met het aantal verwijzingen in 2023. Wanneer onze dienstverlening niet aansluit bij de ondersteuningsvraag van de inwoner, kiezen wij voor een warme overdracht naar een organisatie die beter aansluit bij de hulpvraag. Ook dit maken we in tabel 3 zichtbaar. Daarbij valt het volgende op:  

  • Het aantal verwijzingen vanuit de huisartspraktijken is ten opzichte van 2023 behoorlijk gestegen. Namelijk van 12 verwijzingen in 2023, naar 41 in 2024. 14 van de 41 verwijzingen zijn afkomstig vanuit Welzijn op Recept. In het vierde kwartaal van 2024 zijn we gestart met dit project. Daarnaast zijn er vanuit de POH - GGZ veel vragen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg naar voren gekomen, vanwege de grote toestroom aanvragen op dit gebied in de huisartspraktijken.

8,6 KTO

Dit is de gemiddelde score op ons klanttevredenheidsonderzoek

1.6 Collectieve ondersteuning

1.6 Collectieve ondersteuning

151 collectieve trajecten

In 2023 waren dit er 126

7382 deelnemers (niet uniek)

in 2023 waren dit er 4218

748 bijeenkomsten

in 2023 waren dit er 645

100 vrijwilligers

helpen ons bij de uitvoering van onze collectieve dienstverlening

Naast individuele ondersteuning bieden wij collectieve trajecten aan. Het gaat hierbij om ondersteuning in groepsverband, maar ook om het ondersteunen en daarmee verduurzamen van inwonersinitiatieven. Binnen onze collectieve ondersteuning maken we dankbaar gebruik van de 100 vrijwilligers die bij ons in dienst zijn. 

Vanuit het Steenwijkerlands Sport & Beweegakkoord organiseren we veel collectieve activiteiten en bereiken daarmee veel inwoners. Deze aantallen zijn niet verwerkt in onderstaande overzichten, maar worden afzonderlijk weergeven in de rapportage vanuit het Steenwijkerlands Sport & Beweegakkoord. Deze rapportage is opvraagbaar. Jongeren in Beweging (inzet op activering) en Beweegbordjes (beweegactiviteit met inzet op zelforganisatie) zijn echter wel opgenomen in onderstaande overzicht. 

Figuur 4 laat de doelgroepen zien die wij bereiken met onze collectieve ondersteuning. Daarbij valt onderstaande op:  

  • We hebben met onze collectieve ondersteuning het minst inwoners uit de leeftijdscategorie 27 tot 55 jaar bereikt. Terwijl de range wel het grootste is en de meeste individuele vragen ook uit deze leeftijdscategorie komt. De ondersteuningsvragen van deze doelgroep hebben een meer divers karakter dan de ondersteuningsvragen van jongeren en senioren. Wat maakt dat we vragen voor deze doelgroep veelal op individueel niveau oppakken. In 2025 gaan we verkennen hoe we met nieuwe collectieven deze doelgroep kunnen bereiken.

Figuur 4: Leeftijdsopbouw collectief

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Leeftijdscategorie Casussen behandeld
0 - 4 jaar 55
4 - 12 jaar 71
12 - 18 jaar 87
18 - 27 jaar 92
27 - 55 jaar 81
55 - 65 jaar 91
65 - 75 jaar 91
75 - 85 jaar 88
85+ 75

We willen meer zicht krijgen op de impact van onze collectieve activiteiten. Daarom streven we ernaar om het afnemen van impactmetingen, bij deelnemers van deze activiteiten, onderdeel uit te laten maken van ons werk. De ervaring leert dat dit om implementatiestappen in de praktijk vraagt. In geheel 2024 zijn er 30 ingevulde vragenlijsten voor de impactmetingen binnengekomen. Dit waren er in de eerste helft van 2024 nog 5. Dit laat zien dat de impactmeting steeds meer onderdeel wordt van ons werk. De ingevulde vragenlijsten hebben betrekking op:

  • ZOO-vaardig     (9 lijsten)
  • Jongeren in beweging (8 lijsten)
  • Wandelgroep Klavertje Vierhoek & koffie (6 lijsten)
  • Sportdag fitness (2 lijsten)
  • Assertiviteitstraining volwassenen (1 lijst)
  • Beweegbordjes (1 lijst)
  • Goed gevoel café (1 lijst)
  • Grip en Glans (1 lijst)
  • Gymgroep de Perelaar (1 lijst)

Figuur 5 geeft de gemiddelde scores per indicator weer op basis van de 30 vragenlijsten.

Figuur 5: Gemiddelde scores impactmeting collectief

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

KPI Gemiddelde score
Erkend voelen 8,720000000000001
Klanttevredenheid 8,640000000000001
netwerkversterking 8,210000000000001
Lichamelijke gezondheid 8,17
Opgelucht voelen 7,87
Verbonden voelen 7,87
Activering 7,85
Zelfredzaamheid 7,81
Participatie 6,7

Versie: v8.2.22

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report