Spring naar inhoud

3. Als rondkomen niet (meer) lukt

​​3. Als rondkomen niet (meer) lukt

Armoede zien wij niet alleen als een financieel tekort, maar ook als een sociaal, emotioneel en cultureel tekort. Onze definiëring van armoede heeft invloed op onze dienstverlening. We dragen niet alleen bij aan financiële zelfredzaamheid van inwoners, maar ook dat inwoners de kansen die zich aandienen benutten. Het onderzoek ‘Uit de duivelskring van Armoede’ (2020) biedt ons een vijftal handvaten om armoede aan te pakken en/of de negatieve gevolgen van armoede te verminderen. Deze handvaten betreffen vijf  kapitaalbronnen waaraan sociaal werkers kunnen werken bij het verbeteren van de positie van mensen in situaties van armoede, namelijk: Economisch kapitaal, Sociaal kapitaal, Cultureel kapitaal, Pedagogisch kapitaal en Mentaal kapitaal. Dit breed en meervoudig perspectief op armoede maakt integraal samenwerken op het thema financiën van groot belang. 

Als rondkomen niet (meer) lukt in aantallen (2e helft 2024)

49

individuele trajecten

2

leun en steun

76

info en advies

Onze bijdrage in 2024

  • Individuele ondersteuning buurtmaatschappelijk werk
  • VoorzieningenWijzer
  • Vroegsignalering schulden
  • Geldloket
  • Ondersteuning formulierenbrigade
  • In Eigen Hand
  • Ontwikkelen en bespreken van armoede film op middelbare scholen
  • Budgetcursus
  • Aanschuiven Voedselbank
  • Spreekuur Zorgverzekering
  • Ondersteuning (sport/buurt) verenigingen
  • Week van het geld
  • Gewoon besparen
  • Ontwikkeling Geldspel
  • Samenwerking Schuldhulpverlening en Werk & Inkomen  

Activiteiten uitgelicht

Geldspel: creatief in bespreekbaar maken van financiën

We willen zo vroeg mogelijk inzetten op financiële zelfredzaamheid. Daarom we een spel ontwikkeld dat als doel heeft om het thema financiën, op een speelse manier, bij jongeren bespreekbaar te maken. De kennis en ervaringen van de buurtsportcoaches en buurtmaatschappelijk werkers hebben we in dit spel gecombineerd. Vanuit de gedachte dat sport en spel de ideale gespreksstarters zijn voor complexe thema’s zoals financiën.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk geld te verdienen om je spaardoel te behalen. Je kunt geld verdienen door vakantiebanen te spelen. Bijvoorbeeld werken bij de boer (hindernisbaan) of een krantenwijk (zo snel mogelijk heen en weer rennen met kranten). Tijdens het spelen van het spel komen jongeren opdrachten, vragen en dillema's tegen, waarover ze met elkaar het gesprek over financiën aan moeten gaan. Inmiddels is het spel getest bij de onderbouw op het middelbaar onderwijs.

Zowel de jongeren als de leraren waren zeer enthousiast. Met als mooiste feedback: "We zouden dit spel standaard onderdeel van de lessen economie moeten maken!" 

Samenwerken met Wetland Wonen aan financiële zelfredzaamheid

Zoals eerder aangegeven is samenwerken op een complex probleem als armoede van groot belang. Een van onze belangrijke samenwerkingspartners op dit thema is Wetland Wonen. In het kader van het 25-jarig jubileum van Wetland Wonen zijn twee van onze sociaal werkers geïnterviewd over de Voorzieningenwijzer, waarin we samenwerken met Wetland Wonen. Met behulp van deze tool kunnen inwoners eenvoudig zien of ze in aanmerking komen voor gemeentelijke regelingen, toeslagen of andere financiële steun. Daarnaast is het voor sociaal werkers een toegankelijke manier om bij inwoners ‘achter de voordeur’ te komen. Het interview over de VoorzieningenWijzer vind je hier.

Het verminderen van financiële zorgen en het bevorderen van sociale contacten draagt bij aan minder stress. En dat is cruciaal voor het welzijn van bewoners en helpt bij een gelukkiger en gezonder leven. – Sociaal werkers over de Voorzieningenwijzer  

VoorzieningenWijzer in 2024

100

gesprekken met inwoners met als doel om de VoorzieningenWijzer in te vullen.

1.088

euro kan er gemiddeld bespaard worden met het invullen van de VoorzieningenWijzer

De Impact van de film is groot. Bij de première waren meer dan 100 personen aanwezig. Intussen hebben we aanvragen lopen op drie scholen voor minimaal acht klassen. Tevens hebben we de film eenmalig in Genemuiden laten zien. – Sociaal werker over de voorlichtingsfilm 

Versie: v8.2.22

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report