2. Passende hulp op de juiste plek

2. Passende hulp op de juiste plek
Met Positieve Gezondheid in ons handelen en DNA dragen we bij aan de transformatie van het Sociaal Domein in de gemeente Steenwijkerland. De transformatie betekent voor inwoners dat er meer aandacht is voor signalering en vroegtijdige ondersteuning. Er wordt ingezet op het versterken van eigen kracht en het benutten van het eigen netwerk. Dit doen we vanuit de overtuiging dat inwoners beter zijn geholpen door hen op een normaliserende en positieve manier te ondersteunen. Samen met De Toegang en Gebiedsteams werken we aan de beste oplossing voor de inwoner in de juiste mix van zwaar en licht, formeel en informeel en individueel en collectief. Waarbij de ondersteuning zo licht en gewoon mogelijk is, maar intensief waar nodig.
Passende hulp op de juiste plek in aantallen (2e helft van 2024)
Onze bijdrage in 2024
- Netwerkbijeenkomsten met De Toegang
- Deelname 17 Gebiedsteams
- Doorontwikkeling onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO)
- Welzijn op Recept
- Kernteams huisartspraktijken
- Samenwerking gemeente t.a.v. de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
- Inloop spreekuren op verschillende locaties
- Lotgenotengroepen (o.a. Open over kanker, post-covid, hersenletsel, alzheimer trefpunt, MS)
- Keukentafelgesprekken met Wmo consulenten
- Wijkwerkplaatsen
- Overleg GGD en verloskundigen i.h.k.v. Zorgpad
- Spreekuren basisscholen
- Samenwerking Noordwestgroep
Activiteiten uitgelicht
Samenwerken in 17 gebiedsteams
De 17 gebiedsteams zijn opgezet vanuit het voornemen om als gemeente meer zichtbaar te zijn in de dorpen en wijken. Deze uitvoering is door de gebiedscoördinatoren vertaald in een samenwerking tussen de gemeente (gebiedscoördinatoren en wijkboa's), Wetland Wonen, Woonconcept, Sociaal Werk De Kop en politie. Dit zijn de organisaties die zich dagelijks inzetten voor de leefbaarheid in de dorpen en wijken van Steenwijkerland. De genoemde partijen werken een middag per maand gezamenlijk in een dorpshuis/wijkgebouw. Met als doel om integraal en laagdrempelig benaderbaar te zijn voor de inwoner voor een vraag, idee of tip over zijn of haar leefomgeving.
In mei 2024 hebben we deze samenwerking met de betrokken partijen geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat door de samenwerking op de locaties in wijken en dorpen de verbinding tussen de partijen is versterkt.
Voor de inwoner worden de gebiedsteams en de deelnemende partijen steeds bekender, waarbij vooral de "statafel-bijeenkomsten" goed door inwoners wordt bezocht. Een aandachtspunt betreft de continuïteit van de bezetting van de gebiedsteams.
Een ander aandachtspunt is de urgentie om de gebiedsgerichte aanpak meer planmatig in te richten en hierin samen concrete keuzes te maken. Onder andere omdat we zien dat het versterken van wijken en dorpen na een periode van individualisering weer hernieuwde aandacht krijgt. In plannen zoals het IZA en GALA zien we dat sterke gemeenschappen een belangrijke bijdrage leveren aan het kwalitatief en betaalbaar houden van de zorg. Daarnaast wordt op lokaal niveau de energietransitie vormgegeven via wijkuitvoeringsplannen, via de woonzorgvisie wordt ingezet op langer zelfstandig wonen van doelgroepen met een zorg- of ondersteuningsvraag en ook in het integraal veiligheidsplan van Steenwijkerland wordt het belang van het versterken van de directe leefomgeving van bepaalde wijken onderstreept. In de wijk Clingenborgh zijn we daarnaast samen met Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) partijen gestart met de ontwikkeling van het project Zorgzame gemeenschappen (voorheen Community Care).
De impact van bovenstaande ontwikkelingen zal per wijk en dorp verschillen. Dit vraagt dus per wijk of dorp om maatwerk. Om deze reden zien we samen met de gemeente, woningbouwcorporaties, politie en handhaving de urgentie om vanuit een gedeelde ambitie en aanpak gebiedsgericht te werken. We zien mogelijkheden om deze aanpak in 2025 meer planmatig in te richten.
Samenwerking NoordWestGroep
"Ik ga niet stilzitten terwijl ik ook stappen kan zetten om aan mezelf te werken" – deelnemer NoordWestGroep
De NoordWestGroep is een arbeidsontwikkelbedrijf in Steenwijkerland. We zijn één keer per week aanwezig op de locatie van de NoordWestGroep. Tijdens het eerste uur zijn we aanwezig voor vragen in de kantine. Het tweede uur lopen we rond op de productie afdelingen om laagdrempelig beschikbaar te zijn voor vragen en om contact te onderhouden met de medewerkers. Door deze contactmomenten bereiken we een doelgroep die we ook veel binnen onze individuele ondersteuning tegenkomen.
