
Ontwikkelagenda
3.1 Welke signalen vragen in 2025 onze aandacht?
Via gesprekken met inwoners komen er verschillende signalen naar voren. Deze signalen bepalen de agenda voor onze inzet. Belangrijke signalen die in 2025 onze aandacht vragen zijn:
- Uit zowel data als de praktijk blijkt dat het aantal (complexe) vragen op het gebied van geestelijke gezondheid toeneemt. Dit vraagt meer van ons in termen van aanbod en vakmanschap.
- We zien een groeiend aantal vragen op het gebied van eenzaamheid bij jongvolwassenen. In 2025 willen we verkennen of we een aanpak kunnen ontwikkelen die beter aansluit bij de wensen van deze doelgroep.
- Binnen het schoolmaatschappelijk werk komen we psychosociale problematiek tegen zoals vraagstukken rondom rouw, verlies en suïcidale gedachten. Bij deze vraagstukken is de fase van preventie eigenlijk al voorbij. In 2025 willen we ernaar toe werken dat we nóg meer preventief op scholen aan de slag gaan, om zo psychosociale problematiek te voorkomen. De inzet van jongerenwerk op school draagt bij aan dit streven.
- We signaleren steeds vaker dat met name alleenstaande ouderen het thuis niet goed redden. Hoewel er zorg wordt geboden, is deze niet altijd voldoende. We zien een toenemende vraag vanuit wijkverpleegkundigen om ondersteuning vanuit het sociaal werk. Dit kan betekenen dat wijkverpleegkundigen ons beter kunnen vinden, maar ook dat de vraag vanuit deze doelgroep toeneemt.
- In de gesprekken met inwoners komen de volgende thema’s naar voren:
- Psychische problematiek (game en slaapproblemen, eenzaamheid, middelengebruik, suïcide gedachten, verward gedrag, KOPP kinderen);
- Overlast, onrust, hangen en pesterijen door jongeren;
- Fysieke en sociale leefomgeving (aanzicht buurt, kapotte/smalle bermen, bankjes, veiligheid erven boeren, overlast buren).
3.2 De rode draad van ons jaarplan en kaderbrief
1. Positieve Gezondheid
We gaan uit van de veerkracht die mensen hebben. Dat maakt dat we ons in onze dienstverlening richten op talenten en mogelijkheden. In de samenwerking met onze lokale partners willen we werken vanuit Positieve Gezondheid (PG). Dit stimuleert betere samenwerking en integrale samenhang tussen verschillende diensten rondom inwoners. Wat we van inwoners vragen, vragen we ook van onszelf. Dat betekent dat we uitgaan van elkaars talenten en mogelijkheden. In 2025 gaan we PG koppelen aan de ZRM. Hierdoor kunnen we de professionele beoordeling vanuit de ZRM koppelen met de beleving en wensen van de inwoner via PG.
2. We werken integraal en gebiedsgericht
Gebiedsgericht werken houdt in dat we ons werk op gebiedsniveau organiseren. Kijkend naar de omvang van onze gemeente en organisatie hebben we hiertoe twee teams ingericht (Noord-Zuid en Oost). Deze teams vormen de basis van waaruit we werken. Om zo integraal de vraagstukken in je eigen werkgebied te bespreken en op te pakken. Voor 2025 belangrijke thema’s die integraal worden opgepakt zijn:
- Armoede: het onderzoek ‘Uit de Duivelskring van Armoede’ heeft aangetoond dat armoede invloed heeft op vijf kapitaalsbronnen (pedagogisch, mentaal, economisch, sociaal, cultureel) die mensen wel of niet tot hun beschikking hebben. We brengen de kapitaalvormen en de samenhang ervan zowel intern als extern onder de aandacht.
- Inwonersinitiatieven (buurtwerk): inwonersparticipatie en het ondersteunen en stimuleren van inwonersinitiatieven worden steeds belangrijker. Dit doen we met de ABCD-methode, omdat we weten dat deze methode bijdraagt aan een sterke sociale basis.
- Ondermijning: door de signalen vanuit de praktijk (jongerenwerk en schoolmaatschappelijk werk) en de media over ondermijning, is er vanuit Tintengroep onderzoek gedaan naar de rol van sociaal werk hierin. De conclusie is dat deze rol er zeker is. Dit thema vraagt nu om gesprekken en samenwerking met lokale partners zoals onderwijs en Openbare Orde en Veiligheid (OOV).
- Geestelijke gezondheid: uit de verzamelde data en praktijkervaringen blijkt dat het aantal (complexe) vragen op het gebied van geestelijke gezondheid toeneemt. We verkennen hoe we hier, met ons individuele en collectieve aanbod en vakmanschap, effectief op kunnen inspelen.
- Ervaringsdeskundigheid: We zien grote meerwaarde in het benutten van ervaringsdeskundigheid op de eerder genoemde thema’s. Zij kunnen een brug vormen tussen inwoners en professionals. Daarom hebben we in 2024 ingezet op het werven en opleiden van een ervaringsdeskundige. Hier gaan we in 2025 mee door.
3. We werken vanuit dezelfde werkwijze integraal samen met onze lokale partners
We vinden het belangrijk dat inwoners makkelijk en dichtbij de juiste en passende ondersteuning vinden. Daarom blijft ook in 2025 de gebiedsgerichte invulling van de toegang tot zorg en ondersteuning een belangrijk aandachtspunt. Zowel binnen de Gebiedsteams als binnen De Toegang willen we samen met de gemeente en andere betrokken partijen onze visie, aanpak en samenwerking hierin bespreken en verder ontwikkelen. Dit sluit aan bij de doelstellingen van de transformatie in het Sociaal Domein en de zorg.
- Transformatie Sociaal Domein en zorg: het Integraal Zorg Akkoord, het Gezond en Actief Leven Akkoord en de Hervormingsagenda Jeugd hebben invloed op onze inzet, waarbij gekeken wordt naar voorliggende alternatieven (zoals sociaal werk) voor vragen die voorheen vanuit de zorg werden opgepakt. Een concreet voorbeeld hiervan is onze start met Welzijn op Recept. Met dit concept leveren we een bijdrage aan het verbinden van zorg en welzijn en het vroegtijdig oppakken van lichte (psychosociale) problematiek.