Spring naar inhoud

4. Gezond leven makkelijker maken

​4. Gezond leven makkelijker maken

Positieve Gezondheid is de basis voor ons handelen. Hiermee dragen we bij aan gezond leven makkelijk maken. Waarbij wegezondheid niet alleen zien als de afwezigheid van ziekte. Volgens Positieve Gezondheid zijn er zes pijlers die invloed hebben op hoe goed we omgaan met de lichamelijke, emotionele en sociale uitdagingen in het alledaagse leven. We passen het gedachtegoed toe in onze ondersteuning van inwoners en dragen daarbij samen met netwerkpartners het gedachtegoed uit. We zien daarbij Positieve Gezondheid als een middel om de gemeenschappelijke taal tussen de informele én formele zorg te bevorderen. In het regioplan van de IZA regio Ijssel-Vecht leveren we daarom een bijdrage aan de werkgroep die gedeelde taal stimuleert tussen formele en informele zorg. Naast Positieve Gezondheid dragen we ook vanuit het Sport- en Beweegakkoord bij aan gezond leven makkelijk maken. In deze paragraaf staan we daarom stil bij onze inzet vanuit Positieve Gezondheid als bij onze inzet vanuit het Sport- en Beweegakkoord.

Gezond leven makkelijker maken in aantallen (2e helft 2024)

40

individuele trajecten

2

leun en steun

15

info en advies

Onze bijdrage aan Positieve Gezondheid in 2024

  • Individuele ondersteuning buurtmaatschappelijk werk
  • KIES groep (kinderen in een scheiding)
  • Weerbaarheidstraining Zoo vaardig
  • Brugklastraining
  • Jongeren in beweging
  • Samenwerking POH/GGZ
  • Assertiviteitstrainingen volwassen
  • Ondersteuning geestelijke gezondheid vanuit buurtmaatschappelijk werk
  • Huisbezoeken 75+
  • Mantelzorg ondersteuning, waaronder het organiseren van de Dag van de mantelzorg
  • Grip & Glans;
  • Welzijn op Recept;
  • Laagdrempelig met buren bewegen en eten. 

Activiteiten uitgelicht

Welzijn op Recept: een alternatief voor psychosociale klachten

In het laatste kwartaal van 2024 zijn we gestart met de pilot Welzijn op Recept. Welzijn op Recept is een interventie gericht op mensen die zich met grote regelmaat melden bij hun eerstelijns zorgverlener met klachten zoals piekeren, slecht slapen, vermoeidheid, rug-, schouder-, nek,- en hoofdpijn. De ervaring leert dat het vaak gaat om klachten die ontstaan vanuit sociaal-maatschappelijke problematiek. Huisartspraktijken zijn niet altijd voldoende op de hoogte van het welzijnsaanbod in de gemeente. Een verwijzing naar de welzijnscoach sluit beter aan bij de sociaal-maatschappelijke oorzaken van de klachten en verbindt huisartsen en welzijnsorganisaties op een structurele wijze met elkaar. Dit biedt de huisarts een alternatief en verruimt de doorverwijsmogelijkheden voor patiënten met psychosociale klachten.

We zijn gestart op drie verschillende locaties. Waar we één dagdeel per week aanwezig zijn, namelijk:

  • Gezondheidscentrum De Allee;
  • Oostwijk, Huisartsenpraktijk Visser & Van der Veld;
  • Huisartsenpraktijk Tuk.

Inmiddels worden de eerste effecten van Welzijn op Recept voor inwoners zichtbaar. Het volgende praktijkvoorbeeld illustreert dit.

Praktijkvoorbeeld Welzijn op Recept

Mevrouw Jansen (55 jaar) wordt aangemeld bij Welzijn op Recept vanwege gevoelens van eenzaamheid. Ze geeft aan dat ze graag betekenisvol wil zijn in de samenleving en mogelijk ook als maatje voor iemand wil fungeren.

Na een aantal verkennende gesprekken, om zo elkaar beter te leren kennen en te werken aan een vertrouwensband, spreken we af om met het vrijwilligersinformatie punt (VIP!) in Steenwijk een gesprek te plannen. Waar we samen kijken wat er mogelijk is en wat voor vrijwilligerswerk geschikt is. Ik spreek daarvoor af bij ons op kantoor. We praten eerst nog even over hoe het gaat. Mevrouw geeft aan dat ze het spannend vindt, maar ze is ook nieuwsgierig.

We besluiten dat het zover is en ik vraag mijn collega van het VIP! erbij. Het VIP! stelt een aantal mooie vragen en komt met het advies om mevrouw voor te stellen bij twee museums. Mevrouw is verrast over de mogelijkheid en begint te stralen.We bespreken daarnaast ook de mogelijkheid voor het zijn van een maatje voor iemand zonder netwerk. Mevrouw geeft goed aan wat ze daar wel in wil en wat niet. Na het gesprek met het VIP praat ik nog even na met mevrouw. Mevrouw geeft aan dat ze zelf wel kennis gaat maken met het museum. Voor het maatje als die er komt, zegt ze 'dan ga jij toch wel mee?' Mevrouw bedankt mij voordat ze de deur uitloopt. En zegt dat ze er echt veel zin in heeft.

Wat leuk dat dit initiatief is ontstaan. Het levert ook weer burencontact op. Misschien kunnen we dit initiatief ook gebruiken om weer meer met elkaar in contact te komen. inwoner over ondersteuning speeltuin de Rikking

Mantelzorg ondersteuning: inzetten op Positief Gezonde en zichtbare mantelzorgers

We zijn ons bewust dat aankloppen voor ondersteuning niet altijd vanzelfsprekend of eenvoudig is. Dit geldt vooral voor mantelzorgers. Mantelzorgers cijferen zichzelf snel weg en zijn terughoudend in hulp zoeken wanneer de impact van de zorg te groot wordt. Hierdoor komt de problematiek die mantelzorgers ervaren niet snel naar boven en is het lastig om ze in beeld te krijgen. Daarom is het belangrijk dat mantelzorgers gemakkelijk en dichtbij de juiste en passende ondersteuning kunnen vinden. In onderstaande praktijkvoorbeeld laten we zien hoe naast onze buurtwerker gespecialiseerd in mantelzorg, ook andere buurtwerkers, buurtgericht, dit thema oppakken.

In 2024 heeft er een onderzoek plaatsgevonden door Zorgfocus (2024) naar het aanbod van mantelzorg en respijtzorg in Steenwijkerland. Wij hebben aan dit onderzoek bijgedragen. De aanbevelingen uit het onderzoek nemen we in 2025 mee in de ontwikkeling van een Mantelzorg Informatie Punt.

Mantelzorg en lotgenotencontact in 2024

  • 124 nieuw ingeschreven mantelzorgers;
  • Circa 50 afmeldingen vanwege verhuizen, herstel of overlijden van de persoon waar voor gezorgd wordt;
  • 167 Bijeenkomsten: Koffieuurtjes, Zorg & Boodschappen, lotgenotengroepen, Dag van de Mantelzorg, enz;
  • 4152 deelnemers aan deze bijeenkomsten (dit zijn geen unieke deelnemers);
  •  Start van het Longcovid café Steenwijkerland, Bammetje bij Buurtzorg en meer;
  •  geslaagde trainingen Samen Dementievriendelijk;
  •  Volop samenwerken en netwerkkracht binnen ons Mantelzorgnetwerk, van ruim 100 organisaties;
  • Een clusteroverleg georganiseerd waar netwerkpartners geïnformeerd worden over het thema Mantelzorg.

Praktijkvoorbeeld mantelzorg

Casus

Joke komt in contact met een van onze buurtwerkers. Haar partner heeft dementie en Joke neemt een belangrijk deel van zijn zorg en ondersteuningsbehoefte op zich. Ze voelt zich overbelast en ongelukkig. Tijdens het eerste gesprek vertelt ze haar verhaal: op alle vlakken ervaart ze druk en loopt ze vast. De twee ochtenden per week die ze voor zichzelf heeft, besteedt ze vooral aan uitrusten in plaats van activiteiten die haar energie geven.

Aanpak

Vanuit onze gebiedsgerichte benadering nodigt de buurtwerker Joke uit voor een koffiemoment in haar wijk. Hier ontmoet ze een andere mantelzorger met een vergelijkbare situatie. De klik is er direct. Ze herkennen elkaars verhalen en delen telefoonnummers. Hun ontmoeting leidt tot wederzijdse steun, waarbij ze elkaar aansporen om ook op moeilijke dagen naar het koffiemoment te blijven komen.

Een paar weken later treffen we haar opnieuw tijdens het koffiemoment. Deze keer neemt ze haar partner met dementie mee. Terwijl haar partner geniet van gesprekken met anderen, ontspant Joke zelf en doet actief mee in de groep. Ze vertelt dat dit haar energie geeft: ze kan even loskomen van de zorg en tegelijkertijd weer plezier halen uit gezamenlijke momenten met haar partner.

Resultaat

Dankzij de gelegde verbinding in het koffiemoment ervaart Joke meer balans. Ze is zich bewuster van het belang van tijd voor zichzelf, weet waar ze steun kan vinden en benut actief de mogelijkheden in haar buurt. Hoewel het mantelzorgen zwaar blijft, voelt ze zich meer gesteund en beter in staat om met de uitdagingen om te gaan.

Met initiatieven zoals deze koffiemomenten versterken we niet alleen het sociale netwerk van mantelzorgers, maar creëren we ook duurzame, lokale verbindingen die hen helpen met Positieve Gezondheid het mantelzorg vol te houden.

Onze bijdrage aan de uitvoeringsopdracht Bewegen in 2024

Via het Steenwijkerlands Sport & Beweegakkoord geven we via concrete doelstellingen invulling aan de uitvoeringsopdracht Bewegen. Het Sport & Beweegakkoord hebben wij in 2024 samen met SportService Zwolle uitgevoerd. In deze rapportage staan we alleen stil bij de inzet vanuit Sociaal Werk De Kop. 

Inclusief sporten en bewegen

We helpen inwoners voor wie bewegen minder vanzelfsprekend is met het wegnemen van drempels om te gaan bewegen. In 2024 hebben we eraan bijgedragen dat iedereen op zijn of haar niveau kan werken aan een gezonde leefstijl. Dit deden we doormiddel van de volgende inzet:

  • Inwoners begeleiden naar structureel en passend beweegaanbod, individueel of op groepsniveau;
  • Het structureel aanbieden van fietslessen voor volwassenen, met als doel het vergroten van zelfredzaamheid;
  • Het draaien van de groepen ‘Jongeren in beweging’ in Steenwijk en Vollenhove met als doel een stap te zetten richting school en/of werk en structurele deelname aan een cultuur- of beweegactiviteit;
  • Het maken van een routekaart voor sportverenigingen en hierover in gesprek te gaan met Vluchtelingenwerk in samenhang met de Zelfredzaamheid (Z)-route;
  • Het inzetten van BAAS (Be Active After School) in de Pannakooi in Steenwijk West;
  • Het aanbieden van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI);
  • Taalwandelen met het accent op het opdoen van sociale contacten;
  • Kennismakingslessen met sport voor jeugd, zoals de Nationale Sportweek en vakantie activiteiten;
  • Deelname aan de werkgroep gezondheidsbeleid.
  • Passend beweegaanbod opzetten voor inwoners waarbij bewegen niet vanzelfsprekend is. Dit doen we in samenwerking met netwerkpartners.
  • Het organiseren van de activiteit Zomerpret. Dit initiatief hebben we in 2024 voor het eerst georganiseerd. Dit is een vakantiekamp voor kinderen die niet op vakantie gaan met ouders. Dit deden we samen met netwerkpartners, lokale sportaanbieders en vrijwilligers.

Thema Vitaal ouder worden

  • In 2024 hebben we meerdere fittesten in samenhang met het programma Sociaal Vitaal uitgevoerd;
  • We bevorderen de toegankelijkheid van (beweeg)activiteiten, zodat inwoners eerder meedoen/ het verkleinen van drempels om mee te doen. Taalwandelen, beweegsessies in de prinsessenbuurt en Max vitaal zijn hier concrete voorbeelden van;
  • We geven uitvoering aan de ketenaanpak valpreventie Steenwijkerland;
  • Ondersteunen van senioren sportgroepen, te denken valt aan het faciliteren van reanimatiecursus

Thema Vitale sportaanbieders

  • We ondersteunen sportclubs bij het besturen van hun sportclub. Samen met Sportservice Zwolle helpen we met het vergroten van de kwaliteit van het uitvoerend kader. Wij hebben ondersteuning geboden bij het organiseren van de Sportcafés (informatie bijeenkomst thema gericht) en we ondersteunen besturen bij het werven van vrijwilligers en andere bestuurlijke taken. De andere taken heeft Sportservice Zwolle opgepakt. 

Thema Jong leren bewegen

  • We hebben eraan bijgedragen dat kinderen kennismaken met een divers sportaanbod in Steenwijkerland;
  • Elke schoolvakantie hebben we samen met netwerkpartners vakantieactiviteiten georganiseerd; Met Sjors Sportief brengen het sport aanbod in de gemeente in beeld bij kinderen via de website en een boekje. Met ingang van het vierde kwartaal van 2024 is de domeinnaam veranderd naar actiefsteenwijkerland.nl. In 2025 zullen we samen met NBSS onder de naam Actief Steenwijkerland, het Sport- & Beweegakkoord uitvoeren. 

Thema Sportevenementen

  • We zetten in op structurele sportdeelname door middel van side events bij sportevenementen. In 2024 was dat bij de Monkey Fun Run, Vestingfeest en de StoneCityRun.
  • Tijdens de Joustra ronde van Nederland hebben we als side event een fietsclinic voor kinderen georganiseerd. Daarnaast hebben we mogelijk gemaakt dat cliënten van Frion het laatste stukje op een duofiets konden mee fietsen.

Thema duurzame sportinfrastructuur

Met dit thema zetten we in op meer bewegen in de openbare ruimte, door onder andere samen met inwoners een beweegroute in een kern of wijk te realiseren. Of door mee te denken met de inrichting van bijvoorbeeld  buurttuinen. We denken graag mee in dit thema om zo aan de voorkant te verkennen of ideeën aansluiten bij de behoefte van de doelgroep.

Meer informatie over de voortgang van het Sport- & Beweegakkoord is te lezen in de afzonderlijke rapportage over dit project. Deze rapportage is bij ons op te vragen.

Activiteiten uitgelicht

Pimp Your Power: door middel van sport aan de slag met psychosociale doelen

De buurtsportcoaches zetten zich niet alleen in voor het Sport- en Beweegakkoord. Ze delen hun kennis en ervaringen ook graag met de rest van onze organisatie. In 2024 hebben de buurtsportcoaches meerdere keren meegedacht in de ontwikkeling van activiteiten waarbij sport als middel wordt ingezet voor het behalen van psychosociale doeleinden.

Praktijkvoorbeeld

Casus

Pieter is een jongen van 14 jaar, hij zit in het 2e jaar van het VMBO. Hij gaat met plezier naar school, maar blijft na schooltijd altijd alleen achter. Pieter heeft wel wat jongens in de klas waar hij mee praat, maar buiten schooltijd gaat hij altijd alleen naar huis. Het lukt hem niet om echte vriendschappen te maken.

Aanpak

Pieter is daarom in overleg met ouders aangemeld voor de cursus Pimp Your Power. Dit is een assertiviteitstraining voor jongeren. Tijdens deze cursus leer je om te zeggen wat je eigenlijk zou willen zeggen en doen wat je graag zou willen doen. We kijken met jongeren naar de denkprocessen die ze hebben en proberen hen te leren om deze om te zetten naar positievere denkwijzen. We maken hierbij onder andere gebruik van het 5G schema. 5G staat voor:

  • Gebeurtenis
  • Gedachte
  • Gevoel
  • Gedrag
  • Gevolg

Bij een gebeurtenis komt vaak een gedachte, bijvoorbeeld: Ik wil iemand mee vragen om langs te komen, maar hij zal me toch niet leuk genoeg vinden. Het gevoel daarbij is somber. Gedrag, ik vraag het niet. Gevolg, Pieter zit weer een middag alleen thuis. Wij proberen dit om te draaien. Wat de ander denkt weet je niet en kun je dus niet invullen. Dus gedachte wordt: ik weet pas wat hij denkt als ik het vraag. Gevoel: opgetogen. Gedrag: ik vraag of hij wat te doen heeft vanmiddag en of hij zin heeft om samen te chillen. Gevolg: Pieter zit samen thuis te gamen met de vrienden die hij op school al had.

Resultaat

Een maand na de cursus houden we altijd een evaluatiegesprek met kind en ouders. Pieter gaf aan dat het goed met hem ging en dat hij wat vaker met een vriend zat. Moeder vulde hierbij trost aan toe dat hij tegenwoordig een grote vriendengroep had.  Ik vroeg Pieter wat hij daarvoor gedaan had. Hij vertelde dat hij met een vriend op school wat meer was omgegaan buiten schooltijd. Die introduceerde hem later met zijn vriendengroep waarvan de jongen nu een vast onderdeel van is. Pieter doet wat veel mensen doen, hij vergat zijn eigen aandeel hierin. Het was hém gelukt om aan te sluiten en om ook met anderen een klik te krijgen. Toen ik hem dit zei glunderde hij van trots. - verhaal van een buurstsportcoach 

Versie: v8.2.22

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report